Gäster flyr – vulkanrädsla stänger Blå lagunen

Den berömda Blå lagunen utanför Islands huvudstad stängs av rädsla för vulkanutbrott. Stängningen varar till att börja med i en vecka, meddelar det populära turistmålet.

Att bada i den naturligt varma "Blå lagunen", och beställa något att dricka i poolbaren nere till höger, är ett populärt turistnöje. Bild från i våras.

Att bada i den naturligt varma "Blå lagunen", och beställa något att dricka i poolbaren nere till höger, är ett populärt turistnöje. Bild från i våras.

Foto: Henrik Samuelsson/TT

Island2023-11-09 20:24

I flera veckor har seismisk aktivitet skakat Reykjanes, den isländska halvö där både Reykjavik och Blå lagunen ligger. Det har inte blivit några skador att tala om, men höjt oron för att ett större vulkanutbrott kan vara på gång.

Isländska medier rapporterar om skräckslagna turister, och att bland annat gäster på Blå lagunens hotell ska ha gett sig av i panik mitt i natten.

Lagunens ledning skriver att man tagit "ett proaktivt beslut" att stänga i en vecka, trots att myndigheterna inte höjt varningsnivån. På företagets sajt erkänns att "gästernas upplevelse har störts av seismisk aktivitet", samt att "våra anställda drabbats av varaktig stress".

Island, och Reykjanes i synnerhet, ligger rakt över "den mittatlantiska ryggen", där de eurasiska och nordamerikanska kontinentalplattorna möts.

Det gör att vulkanutbrott är mycket vanliga. Men oftast är de så beskedliga, eller sker så avsides, att de inte utgör någon större akut fara.

Just Reykjanes har drabbats av tre vulkanutbrott på lika många år: i mars 2021, augusti 2022 och juli i år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!