Magmaström tvingar tusentals att lämna sina hem

Den isländska kuststaden Grindavik, hem för cirka 4 000 människor, evakuerades under natten till lördagen efter varningar om ett stundande vulkanutbrott.

Reykjanes har drabbats av tre vulkanutbrott på lika många år: i mars 2021, augusti 2022 och juli i år. Arkivbild.

Reykjanes har drabbats av tre vulkanutbrott på lika många år: i mars 2021, augusti 2022 och juli i år. Arkivbild.

Foto: Saul Loeb/AP/TT

Island2023-11-11 02:54

Flera kraftiga jordbävningar har drabbat Reykjaneshalvön och aktiviteten under de senaste timmarna tyder på ett intrång av magma under staden, uppgav Islands meteorologiska institut strax före midnatt på fredagen.

Mot bakgrund av det fattade polischefen i regionen, i samråd med civilskyddsmyndigheterna, beslut om att utlysa undantagstillstånd och att evakuera Grindavik.

Staden ligger cirka fyra mil sydväst om Reykjavik, och nära den geotermiska anläggning Svartsengi, den huvudsakliga leverantören av el och vatten till 30 000 invånare på Reykjaneshalvön.

Den ligger också nära det populära turistmålet Blå lagunen utanför Islands huvudstad, som tillfälligt stängdes tidigare i veckan som en försiktighetsåtgärd.

Det är ännu inte möjligt att avgöra var och om magman kommer att tränga igenom, men mängden magma är betydligt större än vid tidigare utbrott i vulkanen Fagradalsfjall, enligt det meteorologiska institutet.

500 jordbävningar har registrerats i området mellan fredag kväll och lördag morgon – 14 av dem med en magnitud på över 4,0.

Island, och Reykjanes i synnerhet, ligger rakt över "den mittatlantiska ryggen", där de eurasiska och nordamerikanska kontinentalplattorna möts. Det gör att vulkanutbrott är mycket vanliga. Men oftast är de så beskedliga, eller sker så avsides, att de inte utgör någon större akut fara.

Just Reykjanes har drabbats av tre utbrott på lika många år: i mars 2021, augusti 2022 och juli i år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!