Seismolog: Kan vara lugnet före stormen

Den låga magnituden i de senaste skalven på Island kan betyda att aktiviteten håller på att avta. Men det kan också vara ett förrädiskt lugn, enligt seismologen Björn Lund. –Det kan helt enkelt peka på att det börjar dra ihop sig till ett utbrott.

Vid tidigare utbrott har aktiviteten först gått ner, säger seismologen Björn Lund. Arkivbild.

Vid tidigare utbrott har aktiviteten först gått ner, säger seismologen Björn Lund. Arkivbild.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Island2023-11-13 10:10

Den seismiska aktiviteten på Reykjaneshalvön har varit i det närmaste oförändrad sedan söndagen, enligt Islands meteorologiska institut. Skalven är färre och mindre.

– Allmänt sett har det lugnat sig. Men skalven fortsätter om än på en lugnare nivå, det är inte på något sätt så att faran är över, säger Björn Lund, som är seismolog vid Uppsala universitet.

Men vid de tre senaste utbrotten – 2021, 2022 och i somras gick skalvaktiviteten ner innan, berättar han.

– Det är lite ovanligt men har varit väldigt tydligt i de tidigare utbrotten på Reykjanes att aktiviteten gått ned innan utbrotten har börjat.

Störst risk

Under måndagen har man sett var magman strömmar upp och konstaterat att den största risken för ett utbrott troligen ligger några kilometer nordöst om Grindavík.

– Men man säger fortfarande att det går inte att bestämma det utan att det finns risk för att det kan bli utbrott längs hela spricksystemet.

Ett utbrott på land innebär att man måste ta hänsyn till svaveldioxidgas som tränger upp.

– Det är väldigt viktigt att man har koll på väderläget och vindriktningarna så att man kan varna folk att hålla sig inomhus och stänga fönster och ventilation.

Stort arbete

Även om boende i Grindavík under dagen fått återvända till sina hem för att hämta tillhörigheter är det nästan omöjligt att säga när de kan flytta hem igen.

– Även om det inte blir något utbrott de närmaste dagarna blir det oerhört besvärligt att definiera när faran är över. Sedan har det blivit en hel del förstörelse, så att det blir ett stort arbete bara med att laga det som är trasigt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!