Seismolog: Oerhört osäkert just nu

Ett vulkanutbrott kommer att ske på Reykjaneshalvön. Vi vet bara inte när. –Det är oerhört osäkert just nu, säger seismolog Björn Lund på Uppsala universitet.På tisdagen höjdes pulsen när höga nivåer av svaveldioxid utlöste larm.

Räddningstjänsten kontrollerar in- och utpasserande till Grindavik under måndagen.

Räddningstjänsten kontrollerar in- och utpasserande till Grindavik under måndagen.

Foto: Brynjar Gunnarsson/AP/TT

Island2023-11-14 09:03

Det lilla samhället Grindavík evakuerades på nytt under sen tisdag.

Knappt 100 av de 4 000 invånarna hade tillåtits komma tillbaka för att hämta sina tillhörigheter när larmet gick: Förhöjda nivåer av svaveldioxid hade uppmätts utanför orten.

Nivåerna indikerade att magman ligger mycket grunt, och att den skulle kunna nå ytan inom kort.

Någon magma hade några timmar senare inte synts, men varningen blev ännu en lektion i snabb evakuering.

95 sekunder

Polischefen Úlfar Lúdviksson säger till public service-bolaget Rúv att det tog 95 sekunder att evakuera de som befann sig i Grindavík, en tid han uppger sig vara "mycket nöjd" över.

Men helst hade han sett att de drabbade hade kunnat ta sig till sina hus.

– Vi var tvungna att stoppa verksamheten på grund av det här, men förhoppningsvis har vi i morgon möjlighet att få tillbaka folk till husen, säger han.

Att det kommer ett utbrott på halvön står klart. Men ingen vet var eller när.

– Det är oerhört osäkert just nu vad som kommer att ske den närmaste tiden. Det kan bli ett utbrott och det kan också bli så att det lugnar ner sig. Och det finns olika uppfattningar om var det kan ske, säger seismolog Björn Lund på Uppsala universitet.

Långa cykler

Hittills har fokus legat på kraterserien Sundhnúka nordost om Grindavik, där sannolikheten för ett utbrott var som störst under fredagen och lördagen. Nu ser det ut som att magman kommer upp nordväst i kraterområdet Eldvörp i stället, bedömer Höskuldsson.

Hundratals jordbävningar registrerades i området mellan fredag och lördag, och en 15 kilometer lång magmatunnel har bildats under Grindavík.

Flygplatsen Keflavik ligger tre mil norr om Grindavík. Risken för störningar för flyget är mindre än under Eyjafjallajökulls utbrott 2010, då flygtrafik runtom i Europa påverkades av askan.

– Det här är ett lavautbrott och det kommer ut stora mängder lava, inte aska, säger Björn Lund.

– Vulkanaktiviteten går i långa cykler. Många undrar om vi nu är inne i en period med kraftig vulkanisk aktivitet. Senast pågick det i 30 år på 1200-talet i Grindavík. Men det är omöjligt att förutse, säger han.

Magma flyter i en 15 kilometer lång spricka 800 meter under jorden i utkanten av kustsamhället Grindavík.
Magma flyter i en 15 kilometer lång spricka 800 meter under jorden i utkanten av kustsamhället Grindavík.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!