Vulkanfaran på Island: Fortsatt hot mot Grindavík

Markytan fortsätter deformeras, men inte lika snabbt som i början. Den seismiska aktiviteten har minskat något. Är risken för vulkanutbrott nära Islands huvudstad över? –Det vill jag inte säga, magmaflödet ser ut att fortsätta in i berggången, säger Ólafur Gudmundsson, professor i geofysik vid Uppsala Universitet.

Ett krackelerat landskap, fotograferat med drönare, i den evakuerade staden Grindavík. Bilden är tagen i torsdags.

Ett krackelerat landskap, fotograferat med drönare, i den evakuerade staden Grindavík. Bilden är tagen i torsdags.

Foto: Björn Steinbekk/AP/TT

Island2023-11-18 07:14

Den lilla staden Grindavík, ungefär fyra mil sydväst om Reykjavik, började evakueras för snart en vecka sedan. På fredagen i förra veckan märktes en våg av jordskalv i området, som befarades tyda på risk för ett vulkanutbrott nästan i själva staden.

– Magman kom nära ytan, vi var nära att få ett utbrott då på fredagen, i denna berggång, säger Gudmundsson.

En berggång är alltså en lodrät tunnel som glödande magma tränger sig in i på väg upp mot jordytan. Enligt experternas modelleringar sträcker den sig denna gång ungefär 15 kilometer, mestadels under fast mark men också under havet, vid Islands sydvästligaste kust.

Stöter på motstånd

Nu har aktiviteten minskat, men vad det innebär är oklart. Gudmundsson säger att man för tre veckor sedan såg att jordytan i området nordväst om Grindavík höjdes uppemot 10 centimeter.

Det är ett tecken på det som i geologin kallas "sill", på cirka fem kilometers djup. Det innebär att magma letar sig uppåt men sedan stöter på motstånd.

– Den hittar en barriär, och börjar då sprida sig horisontellt, som över en tallrik.

Och från den "tallriken" kan berggångar till ytan bildas lite var som helst över flera kilometers radie, på relativt kort sikt. Det finns fortfarande risk för utbrott från den nuvarande berggången, magma i mindre skala fortsätter att flöda in i den. Men den kan också stelna.

– Det är fortsatt risk för Grindavík, men också för kraftverket Svartsengi, och Blå lagunen, säger Gudmundsson.

Det är i det korta perspektivet – dagar, veckor eller månader.

Enligt de isländska myndigheter som ansvarar för samhällsskydd är det troligt att det kommer att ta månader innan det är säkert för de boende i området att återvända hem – även om det inte blir något utbrott, skriver nyhetsbyrån AP.

Gammal lava i Reykjavik

I ett mycket längre perspektiv nämner han att det för flera tusen år sedan har runnit lava även in i delar av det område där Reykjavik nu ligger. Att det kan bli så igen är, på lång sikt, inte helt uteslutet.

– Men Reykjavik ligger norr om den vulkaniska zonen, så det är väldigt osannolikt att en vulkanisk spricka öppnas där, lugnar Ólafur Gudmundsson.

Avspärrningar runt stora sprickor i marken i Grindavík. Bild från i torsdags.
Avspärrningar runt stora sprickor i marken i Grindavík. Bild från i torsdags.
Fakta: Vulkaniska Island

Nordens befolkningsmässigt i särklass minsta land. Knappt 400 000 personer bor i öriket, alltså mindre än i exempelvis Göteborg.

Gränsen mellan de nordamerikanska och eurasiatiska kontinentalplattorna går rakt igenom Island. Plattorna glider isär med två centimeter per år, och det finns badplatser där man kan simma ner mellan dem.

Läget innebär att Island har extremt mycket geologisk aktivitet. Exempelvis ledde ett vulkanutbrott på 1700-talet till att en fjärdedel av befolkningen dog.

Oftast är utbrotten dock mindre, och orsakar inga större konsekvenser om de sker i glesbefolkade, bergiga delar av landet. Men det moderna samhället är känsligt på nya sätt – när Eyjafjallajökull vid Islands sydkust våren 2010 spred aska över Europa slogs flygtrafiken ut i upp till flera veckor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!