Expert: Hamas attack kan leda till ny regering

Islamiströrelsen Hamas attack mot Israel kan leda till att den israeliska regeringen ombildas, säger Isabell Schierenbeck, professor vid Göteborgs universitet. Tecken på det fanns redan på lördagskvällen.

Isabell Schierenbeck är professor vid Göteborgs universitet. Arkivbild.

Isabell Schierenbeck är professor vid Göteborgs universitet. Arkivbild.

Foto: Johan Wingborg/GU

Israel2023-10-07 21:52

På lördagen avfyrade islamiströrelsen Hamas tusentals raketer från Gazaremsan mot Israel, och lyckades även ta sig in på israeliskt territorium. Många dödsoffer har krävts och flera områden rapporteras ha överrumplats av styrkor med koppling till Hamas.

Isabell Schierenbeck, professor i statsvetenskap, bedömer att Israel inte tagits på sängen av ett angrepp på ett liknande sätt sedan jom kippur-kriget 1973. Hon ser det som ett "fiasko" att den israeliska underrättelsetjänsten inte lyckats förutse attacken, trots sin massiva övervakning av Gaza.

"Oerhört misslyckande"

– Det är ett oerhört misslyckande för Israel, och israeler är chockade över att det här kunnat hända. Hamas har alltså lyckats ta sig in i Israel både via landbarriären och luften, och planerat detta utan att bli upptäckt av den israeliska underrättelsetjänsten, säger Isabell Schierenbeck.

Under året har stora protester pågått i Israel, som bland annat kritiserat förändringar i landets rättssystem. Enligt Isabell Schierenbeck har flera demonstrationer – som anordnas varje lördag – nu ställts in till följd av attacken. Hon bedömer att den på kort sikt kan komma att öka sammanhållningen bland israeler.

– Ett tänkbart scenario på lite längre sikt är att blickarna vänds mot den inrikespolitiska splittring som varit i landet, och att det är den som gjort det möjligt för Hamas att mobilisera. Att splittringen helt enkelt underminerat israelisk säkerhet och gjort landet svagt.

– Görs den kopplingen tydlig kan det komma att det blir mycket svårare för regeringen att fortsätta med de juridiska reformer den drivit.

Sträckte ut handen

Redan på lördagskvällen sträckte premiärminister Benjamin Netanyahu från Likud ut en hand till oppositionen om att bilda en samlingsregering under krisen. De båda oppositionsledarna Benny Gantz och Yair Lapid uppgavs diskutera förslaget, rapporterade flera israeliska medier.

– Bildar Netanyahu en samlingsregering där delar av oppositionen ingår skulle han bli av med de religiösa extremisterna på högerkanten, som drivit reformerna, säger Isabell Schierenbeck.

– Angreppet kan alltså vara politiskt fördelaktigt för Netanyahu. Men det kan förstås också bli så att han hålls ansvarig för det. Mycket handlar nu om vem som får skulden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!