Expert: Israel kan ha dragit fel slutsatser

Hamas attack på Israel verkar ha kommit som en överraskning. Israel kan ha missbedömt hotbilden och kapaciteten hos den terrorstämplade islamiströrelsen, anser underrättelseexperten Johan Wiktorin. –Man har dragit fel slutsatser, säger han.

Hamas attackerade flera städer i Israel med raketer tidigt på lördagen, här Ashkelon i sydvästra landet.

Hamas attackerade flera städer i Israel med raketer tidigt på lördagen, här Ashkelon i sydvästra landet.

Foto: Tsafrir Abayov/AP/TT

Israel2023-10-07 18:18

Palestinska Hamas avfyrade minst ett par tusen raketer från Gazaremsan, samtidigt som militanta palestinier tog sig in på israeliskt territorium. Det finns uppgifter om att skärmflyg och drönare såväl som lätta fordon som jeepar och motorcyklar använts i attackerna.

Att anfallet tycks ha överrumplat Israel ses av bedömare som ett stort misslyckande för den israeliska underrättelseapparaten.

Flöde av rapporter

Johan Wiktorin, riskanalytiker och försvarsdebattör, förklarar att Hamas sannolikt har försökt att dölja sina förberedelser, exempelvis genom att röra sig långsammare, gömma sig bland civila och öva utomlands. Men han tror inte att det är där som Israels omfattande underrättelsetjänst har fallerat.

– När det gäller inhämtningen är israelerna fruktansvärt duktiga. Man har nog fått in ett stadigt flöde av rapporter, det ena fotot efter det andra, avlyssningar på varandra, muntliga rapporter. Jag tror inte heller det har varit några problem i nästa steg – att få fram en lägesbild och bearbeta informationen, säger han.

Snarare bedömer Johan Wiktorin att israelerna gjort en bristfällig analys av tillgänglig information.

Israels underrättelsearbete är främst uppdelat på tre organisationer: den militära underrättelsetjänsten Aman, den civila underrättelsetjänsten Mossad och säkerhetstjänsten Shin Bet.

– Shin Bet har ansvaret för kontraterrorism på Gaza och Västbanken. De är i allra högsta grad inblandade, säger Wiktorin.

– Antagligen har man dragit fel slutsatser, att Hamas inte har kapaciteten.

Kan ha agerat sent

Enligt Johan Wiktorin kan de "innovativa" attackmetoderna ha överraskat.

– Om Hamas tillägnat sig den här paraglidingmetoden och drönare exempelvis eller kanske till och med ha byggt en ny tunnel som förblivit oupptäckt. Då har man underskattat Hamas.

Det kan också ha varit så att Israel inte agerat tillräckligt snabbt på underrättelserna.

Wiktorin säger att det stora fokuset på den inre politiska striden kring juridiska reformer samt det faktum att det pågår en judisk högtid, kan ha bidragit till en eventuell saktfärdighet.

– Det kan vara som vid jom kippur 1973, att det fanns varningar men att man agerat alldeles för sent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!