Kritiskt för den israeliska koalitionsregeringen

Det arabisk-israeliska Raampartiet "stängde av" sitt stöd till den ytterst sköra israeliska koalitionsregeringen på söndagen.

Israels premiärminister Naftali Bennett. Arkivbild.

Israels premiärminister Naftali Bennett. Arkivbild.

Foto: Maya Alleruzzo/AP/TT

Israel2022-04-17 22:54

Därmed hotas premiärminister Naftali Bennets regering.

Orsaken är vrede över de senaste dagarnas våldsamheter i och invid al-Aqsamoskén.

Bennett tillträdde i juni förra året med en brokig samling partier efter att hans koalition godkänts med en rösts marginal i Israels parlament knesset, som har 120 mandat.

Redan tidigare denna månad tappade regeringen sitt majoritetsstöd efter att knessetledamoten Idit Silman, som likt Bennett tillhör högernationalistiska Yamina-partiet, valde att avgå efter att landets hälsominister sagt att sjukhus ska tillåta jäst bröd i lokalerna under den judiska påskhögtiden pesach.

Att äta eller ha jästa matprodukter hos sig är förbjudet under högtiden enligt judisk sed.

Därmed blev det jämnt mellan blocken i knesset – 60 mandat för regeringsunderlaget och 60 för oppositionen.

I ett uttalande på söndagen förklarade Raam – som har fyra stolar i Bennetts koalition – att partiet fryser sitt stöd.

"Om regeringen fortsätter sitt agerande mot Jerusalems folk. . .kommer vi gemensamt att avgå", meddelar partiet i ett uttalande.

Över 20 personer har skadats under söndagen i sammandrabbningar på och i närheten av al-Aqsamoskén. I fredags skadades över 150 människor på samma plats.

Fakta: Koalition med åtta partier

Den nuvarande regeringskoalitionen godkändes med en rösts marginal i Israels parlament knesset.

Regeringen består av åtta partier och bland annat ingår för första gången ett arabiskt parti i en regeringskoalition i Israel.

De första två åren ska Naftali Bennett, som är ledare för det högernationalistiska partiet Yamina, vara regeringschef. Därefter tar Yair Lapid, som leder det sekulära mittenpartiet Yesh Atid (Det finns en framtid) över.

Övriga som ingår i regeringen är högerpartiet Tikva hadasha (Nytt hopp), det sekulära högerpartiet Yisrael Beitenu (Vårt hem Israel), mittenpartiet Kahol Lavan (Blåvita alliansen), det vänsterorienterade partiet Meretz (Kraft), Arbetarpartiet och islamistiska Raam.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!