Netanyahu sparkar kritisk försvarsminister

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu tvingar försvarsminister Yoav Gallant att lämna regeringen, ett dygn efter att Gallant kritiserat försöken att ändra högsta domstolens mandat. –Kriserna fördjupas och förvärras, säger statsvetaren Anders Persson.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu. Arkivbild.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu. Arkivbild.

Foto: Alberto Pezzali/AP/TT

Israel2023-03-26 20:11

Netanyahus besked om att han såg sig nödgad att sparka partikamraten från Likud, tillika en av de mest erfarna politikerna i partiet, kom sent på söndagen utan vidare kommentarer. Det var dock väntat sedan flera medlemmar i regeringen krävt försvarsministerns avgång.

Netanyahus beslut var en tydlig markering, enligt Anders Persson, statsvetare vid Linnéuniversitetet.

– Han vill helt enkelt markera att den väg som försvarsministern gick inte var okej, utan han var tvungen att följa partilinjen. Eftersom denne så tydligt motsatte sig Netanyahus linje och även utmanade den så blev hans situation omöjlig, säger han till TT.

Oppositionen kritisk

Den israeliska oppositionens svar kom omedelbart efter beskedet:

"Premiärministern är en fara för Israels säkerhet", skrev oppositionsledaren Yair Lapid på Twitter, och fortsatte:

"Netanyahu kan sparka Gallant, men han kan inte göra sig kvitt verkligheten, och han kan inte sparka de israeler som motsätter sig denna regerings galenskap."

Även tidigare försvarsminister Benny Gantz var enligt israeliska medier mycket kritisk till Netanyahus beslut.

Väckte vrede

Den avsatte försvarsministern och tidigare armégeneralen Gallant väckte vrede inom regeringen när han gav återklang till de omfattande demonstrationer som skakat Israel den senaste tiden.

– Processen måste stoppas, för Israels säkerhet och för våra söner och döttrar, sade Gallant i ett tv-sänt tal på lördagen.

– Jag tänker inte vara en del av det här, fortsatte han.

Lagen innebär bland annat att parlamentet ska kunna ompröva utslag från Högsta domstolen och att politikerna ska få större inflytande över nomineringar av domare till samma domstol. Den skyddar även Netanyahu juridiskt under den rättegång där han står anklagad för korruption.

Gallant sade också att protesterna utgör en omedelbar fara för statens säkerhet. Han bad därför premiärministern att inte verkställa lagen förrän efter den judiska påsken som inleds den 5 april.

– Vreden, smärtan och missnöjet växer på alla håll, med en styrka som jag aldrig för sett. Om bara den ena sidan vinner, vare sig det är på gatorna eller inne i knesset, så är staten Israel den stora förloraren, varnade han.

Gallants utspel gjordes samtidigt som över 100 000 demonstranter samlades i Tel Aviv på lördagen. Stora demonstrationer har hållits varje lördag i tre månaders tid.

Kriserna fördjupas

Parallellt med detta pågår en säkerhetskris där dödstalen på både israeliskt och palestinskt håll är högre än på länge.

– Det här innebär att kriserna fördjupas och förvärras. Det blir ytterligare en kris här: i koalitionen och i Likudpartiet, säger Anders Persson.

Han tror att den kommande veckan blir turbulent, med ramadan och den judiska påsken i antågande. Demonstrationer kommer att hållas, och de kontroversiella lagförslagen kommer troligen upp till omröstning.

Frågan är om fler parlamentariker är beredda att gå emot Netanyahu.

– Ett av scenariorna är att regeringen faller, men av allt att döma ser den än så länge ut att ha tillräckligt med stöd i parlamentet.

Israels avsatte försvarsminister Yoav Gallant. Arkivbild.
Israels avsatte försvarsminister Yoav Gallant. Arkivbild.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!