Netanyahus minister: Stoppa rättslagen

Israel skakas åter av stora demonstrationer mot regeringens planer på att förändra rättsväsendet. Under dagen har de även fått stöd av landets försvarsminister.

Demonstration i Tel Aviv på lördagen mot den israeliska regeringens planer på en kontroversiell lag.

Demonstration i Tel Aviv på lördagen mot den israeliska regeringens planer på en kontroversiell lag.

Foto: Oded Balilty/AP/TT

Israel2023-03-25 20:29

Yoav Gallant, försvarsminister i Benjamin Netanyahus högerregering, uppmanar premiärministern att åtminstone tillfälligt stoppa genomdrivandet av den kontroversiella lag som orsakar de starka reaktionerna.

– Processen måste stoppas, för Israels säkerhet och för våra söner och döttrar, säger Gallant i ett tv-sänt tal.

– Jag tänker inte var en del av det här, fortsätter han utan att precisera hur han skulle agera om lagen blir verklighet.

Lagen innebär bland annat att parlamentet ska kunna ompröva utslag från Högsta domstolen och att politikerna ska få större inflytande över nomineringar av domare till samma domstol. Den skyddar även Netanyahu juridiskt under den rättegång där han står anklagad för korruption.

Stora demonstrationer med tiotusentals deltagare har hållits varje lördag i tre månaders tid. Enligt israeliska medier deltog över 100 000 människor i en jättedemonstration i Tel Aviv på lördagen.

Gallant säger nu att protesterna utgör en omedelbar fara för statens säkerhet. Han ber därför premiärministern att inte verkställa lagen förrän efter den judiska påsken som inleds den 5 april.

– Vreden, smärtan och missnöjet växer på alla håll, med en styrka som jag aldrig för sett, varnar han.

– Om bara den ena sidan vinner, vare sig det är på gatorna eller inne i knesset, så är staten Israel den stora förloraren.

Israels försvarsminister Yoav Gallant. Arkivbild.
Israels försvarsminister Yoav Gallant. Arkivbild.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!