Nyval på gång i Israel – regeringen upplöses

Israel går nu mot sitt femte val inom loppet av tre och ett halvt år. Landets premiärminister Naftali Bennett har meddelat att hans koalition kommer att upplösas.

Israels premiärminister Naftali Bennett kommer att avgå när hans koalition upplöses. Arkivbild.

Israels premiärminister Naftali Bennett kommer att avgå när hans koalition upplöses. Arkivbild.

Foto: Abir Sultan/AP/TT

Israel2022-06-20 20:00

Anledningen är enligt premiärminister Bennett och utrikesminister Yair Lapid att "alla ansträngningar för att stabilisera koalitionen" uttömts. Därför har de beslutat att nästa vecka lägga fram ett lagförslag som upplöser parlamentet, rapporterar The Jerusalem Post.

Naftali Bennett ska då avgå från posten som Israels premiärminister och landets nuvarande utrikesminister Lapid tar över posten, och blir ledare för en tillfällig regering.

Bennett har kämpat för att hålla ihop koalitionen av åtta partier sedan den tillträdde för ett år sedan. Avhopp har gjort att alliansen varit utan majoritet i landets parlament knesset i över två månader.

Den tidigare premiärministern och nuvarande oppositionsledaren Benjamin Netanyahu säger att den väntade upplösningen av parlamentet är "stora nyheter" för miljoner israeler, och att han räknar med att forma "en bred nationalistisk regering ledd av Likud" efter det kommande valet.

Israel höll fyra val mellan 2019 och 2021 som till stor del var folkomröstningar om Netanyahus förmåga att regera samtidigt som han ställdes inför rätta för korruption. Ett brott som Netanyahu nekar till.

Det nya valet väntas hållas i oktober eller november.

Fakta: Israels regering

Den nuvarande regeringskoalitionen godkändes med en rösts marginal i Israels parlament knesset.

Regeringen består av åtta partier och bland annat ingår för första gången ett arabiskt parti i en regeringskoalition i Israel.

Koalitionen består av det högernationalistiska partiet Yamina, det sekulära mittenpartiet Yesh Atid (Det finns en framtid), högerpartiet Tikva hadasha (Nytt hopp), det sekulära högerpartiet Yisrael Beitenu (Vårt hem Israel), mittenpartiet Kahol Lavan (Blåvita alliansen), det vänsterorienterade partiet Meretz (Kraft), Arbetarpartiet och islamistiska Raam.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!