Skatten togs fram av dåvarande premiärminister Naftali Bennetts regering så sent som 2021. Den innebar 11 shekel (33 kronor) i avgift per kilo, och lades fram i ett paket med pålagor även på läsk och annan onyttig dryck.
Men paketet sågs som en stridsfackla hos de ultraortodoxa, som tenderar att ha väldigt stora familjer och tycker det är bekvämt med mycket engångsplast i vardagen. Att äta sina måltider till vardags på engångstallrikar, med även bestick och muggar i plast, är standard.
– Det är en hel industri, en institution, säger den politiske analytikern Yisrael Cohen.
Ned med en tredjedel
Och när frågan blev politik hjälpte det föga att plastskatten faktiskt fungerade. Under 2022 sjönk konsumtionen med en tredjedel. Även dyrare läsk bidrog till att mängden flaskor och annat plastskräp på stränderna tydligt minskade, kunde miljögrupperna Zalul och IUED vittna om.
Men den nya miljöministern Idit Silman visade var hon står genom att fira första dagen på jobbet med att dela ut gratis läsk, i engångsglas givetvis, till sjukhuspatienter. Och vid ett regeringsmöte på söndagen klubbade premiärminister Benjamin Netanyahus regering, som tillträdde kring årsskiftet, att plastskatten stryks.
– Vi kämpar alla mot de höga levnadsomkostnaderna, säger finansminister Bezalel Smotrich.
Hans parti Tkuma (även känt som Religiös sionism) beskriver den borttagna skatten som ett infriat vallöfte.
– Vi lovade, vi levererade.
Ändrat sig
Återstår att se om frågan därmed är utagerad. Miljöministern har redan ändrat sig, efter att ha snabbstuderat problemet under sina första veckor på jobbet. Idit Silman röstade emot regeringsbeslutet om slopad skatt.
Hennes nya linje är att skatten inte borde ha tagits bort förrän Israel hittat något annat sätt att hantera det enorma pris naturen betalar för engångsplasten.
Därmed riskerar detta att bli ett av många svårhanterade tvistefrågor i Netanyahus brokiga regering, som består av sex partier.