Bennett träffar kronprins på historiskt besök

Israels premiärminister Naftali Bennett genomför ett tidigare knappt skådat besök i Förenade arabemiraten.

Israels premiärminister Naftali Bennett tas emot av Abu Dhabis kronprins Mohamed bin Zayed.

Israels premiärminister Naftali Bennett tas emot av Abu Dhabis kronprins Mohamed bin Zayed.

Foto: Haim Zach/Israels regering via AP/TT

Israel/Förenade arabemiraten2021-12-13 10:33

Iran och bilaterala frågor stod på dagordningen när Naftali Bennett på måndagen landade i Förenade arabemiraten för överläggningar med kronprinsen Mohamed bin Zayed, enligt den israeliska ambassadören i Abu Dhabi.

– Det är en ny verklighet som den här regionen bevittnar, vi arbetar tillsammans för att göra framtiden bättre för våra barn, sade Bennett efter ankomsten till den statligt kontrollerade nyhetsbyrån WAM.

I fjol etablerade Israel och Förenade arabemiraten diplomatiska band efter amerikansk medling. Beslutet sågs som omvälvande, då det emiratiska styret tidigare, i likhet med merparten av arabstaterna, haft en tämligen avog inställning till Israel. De två länderna fann dock en gemensam fiende i Iran, vars återupplivade kärnenergiprogram lett till oro för att landet håller på att utveckla kärnvapen.

Israels ärkefiende Iran såg på besöket med kritisk blick. Statligt kontrollerade medier citerade regeringsrepresentanter som sade att den israeliske premiärministerns besök var störande för regionens säkerhet och går emot bland annat Irans intressen.

Varuhandeln mellan Israel och Förenade arabemiraten ökade trots pandemin kraftigt under 2021, till omkring motsvarande 4,5 miljarder svenska kronor – omkring en fyrdubbling från 2020.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!