Berlusconi frälste italienarna igen och igen

En gigantisk förmögenhet, rymligt samvete, skönhetskirurgi och väloljat munläder. Därtill framgångsrik fotbollspamp. Med det paketerbjudandet lyckades Silvio Berlusconi gång på gång sälja sig till italienarna som regeringschef.

Silvio Berlusconi avled på måndagen. Här ses han tillsammans med president Sergio Mattarella i oktober förra året. Arkivbild.

Silvio Berlusconi avled på måndagen. Här ses han tillsammans med president Sergio Mattarella i oktober förra året. Arkivbild.

Foto: Gregorio Borgia/AP/TT

Italien2023-06-12 11:12

Ett biologiskt fenomen, sade Berlusconis läkare 2008 om sin då 71-årige patient när denne för tredje gången blev premiärminister. Och in i det sista var han en kraft att räkna med i politiken.

Berlusconi var en "superriking", både medie- och affärsmagnat. Hans företagsgrupp Fininvest omfattade förutom medier även fastigheter, försäkringsbolag och länge fotbollslaget AC Milan.

Hans olika roller krockade ofta. Hans tv-kanaler fick böter för att ha gett honom orimligt och olagligt mycket tid i rutan. Som premiärminister kunde han därtill få makt även över statlig tv.

Grova skämt

I årtionden ägnade sig rättsväsendet, nästan alltid förgäves, åt att utreda anklagelser mot Berlusconi om bland annat skattebrott, bokföringsbrott och mened. Först 2012–2013 blev härvorna, och domarna, så allvarliga att han till och med tvingades bort ur senaten.

Men en stor del av italienarna fäste sig inte vid kritiken. Berlusconi frälste dem med prat om fotboll, kvinnor och mat, varvat med plumpa skämt och rapporter om de så kallade "bunga-bunga"-fester som under många år arrangerades i mediemagnatens pampiga villa i Arcore utanför Milano.

Mer sakligt hoppades många att han, som företagare, skulle vara rätt person att rädda den italienska ekonomin – tungt beroende av små familjeföretag – i en globaliserad värld.

Skapade parti

Andra tyckte att han skämde ut landet och att hans lättfärdiga inställning till rättssystemet, hans grova sexism och förolämpningar av motståndare var ovärdiga en demokrat. Kritiker – som antikorruptionspartiet Italia dei Valori, lett av förundersökningsdomaren Antonio Di Pietro – beskrev honom som farlig för Italien.

Berlusconi kallades Il Cavaliere och uppmuntrade livligt bilden av sig själv som en hårt arbetande man som börjat med tomma händer och var redo att offra sig för nationen.

Första gången Berlusconi fick väljarnas förtroende var 1994. Då hade han just hoppat in i politiken med sin skapelse Forza Italia, "Heja Italien". Ett svart hål hade uppstått när partisystemet rasat samman i korruptionshärvor. Den gången blev det sju månader vid makten.

Tvingades bort

Andra gången var 2001 och då lyckades han sitta som premiärminister i fem år – lång tid i Italien, som bytte regering lika ofta som årstiderna växlade.

2008 fick han förtroendet för tredje gången. Men 2011, när Italiens ekonomi förvandlats till ett sänke för euroländerna i skuldkrisens Europa, lät Berlusconi förstå att han inte hade lust till omval. I praktiken tvingades han bort efter att ha misslyckats med det som många uppfattat som hans paradnummer: att få hjulen att snurra.

I valet 2018 kunde Berlusconi på grund av sina skatteaffärer inte kandidera själv, men han drog i trådarna i kulisserna bakom en högerallians. Populismen i hans tappning var fortfarande att räkna med.

Följande år handlade rapporterna om Berlusconi mest om vacklande hälsa och återkommande sjukhusbesök.

Vacklande hälsa

– Många saker har hänt den senaste tiden som har fått mig att undra om jag nått slutet, men i stället har jag återhämtat mig oerhört bra, sade han efter en tarmvredsoperation 2019.

Samma år gjorde han politisk comeback och valdes in i EU-parlamentet för Forza Italia. Där höll han en plats till 2022 och utmärkte sig som en av ledamöterna med lägst närvaro. Förklaringen var hans vacklande hälsa.

I september 2020 insjuknade Berlusconi i covid-19 och var inlagd på sjukhus i elva dygn. Enligt egen utsago var han då nära döden.

Året därpå åkte han in och ut ur sjukhus till följd av covidkopplade komplikationer.

Fotboll i fokus

I fotbollsvärlden var Berlusconi mest känd som ägare av storklubben AC Milan från 1986 till 2017. Med honom inföll Milans storhetstid. Klubben vann Champions League fem gånger.

Nästa fotbollsinvestering blev lilla AC Monza som harvade i tredjedivisionen. Berlusconi köpte klubben 2018 för reapriset tre miljoner kronor.

Pengar pumpades in, spelare köptes och 2022 avancerade Monza för första gången till finrummet i Serie A, där laget överträffat förväntningarna.

Berlusconi – med ständigt oklanderligt slät hy trots hög ålder – kunde räkna hem ännu en triumf.

Putins vän

Sju månader efter att Ryssland inlett sitt invasionskrig i Ukraina råkade den självsäkre Berlusconi i ordentligt blåsväder. Till slut fick han backa från ett uttalande där han ursäktat Rysslands president Vladimir Putin med att denne pressats att invadera Ukraina.

Till saken hörde att Berlusconi räknade sig som personlig vän med Putin.

"Aggressionen mot Ukraina är orättfärdig och oacceptabel", förtydligade Berlusconi och betonade att han stod bakom EU och Nato.

En månad senare tog kritiken ny fart sedan det visat sig att Berlusconi än en gång hade utväxlat presenter med Putin.

Många barn

Efter det italienska valet i oktober 2022 ingår Forza Italia i regeringskoalitionen ihop med det postfascistiska partiet Italiens bröder och ytterhögerpartiet Lega. Ny premiärminister, landets första kvinnliga, blev Giorgia Meloni som var med om att grunda Italiens bröder 2012.

I februari frikände en domstol i Milano Berlusconi från att i en tidigare rättegång ha mutat vittnen för att ljuga om vad som pågick under "bunga-bunga"-festerna. Den rättsliga processen varade i sex år.

Nyhetsbyrån Ansa rapporterade i början av april att Berlusconi hade lagts in på en intensivvårdsavdelning på sjukhuset San Raffaele i Milano. Enligt Ansa handlade det om hjärtproblem.

Den skandalomsusade politikern, miljardären och mediemogulen avled på måndagen. Han blev 86 år och efterlämnar sin partner Marta Fascina, 33 år, samt fem barn i åldrarna 30-50-årsåldern.

Fakta: Silvio Berlusconi

1936: Föds i Milano. Äldst av fyra syskon. Fadern är banktjänsteman, modern hemmafru.

1961: Tar examen i juridik med rättsliga frågor kring annonsering som uppsatsämne.

1973: Grundar Telemilano, Italiens första privata tv-kanal.

1978: Grundar Fininvest, holdingbolaget i det som blir hans mediekoncern.

1980–84: Bygger ut sitt imperium med flera tv-kanaler.

1986: Köper fotbollsklubben AC Milan. Med sponsring som bland annat lockar stjärnspelare från Nederländerna inleds framgångsrika årtionden för klubben.

1987: Bildar aktiebolaget Mediaset, som börsnoteras och kommer att omfatta både etermedier och tidningar.

1990: "Mammilagen", som ska motverka ägarkoncentration i mediebranschen, antas. Men Berlusconi får slutgiltigt klartecken för flera tv-kanaler.

1994–95: Premiärminister.

2001–2006: Premiärminister.

2005: Stort mål gällande skattebrott, förskingring och bokföringsbrott inleds mot Mediaset. Leder till åtal mot Berlusconi och ytterligare 13 personer.

2008–2011: Premiärminister.

2012: Döms för skattebrott till fyra års fängelse, höga böter och förbud att inneha offentliga ämbeten.

2013: Domen bekräftas i högre rätt, som dock låter honom slippa tre år av straffet. Tack vare sin ålder (70+) undgår Berlusconi fängelse, får i stället husarrest eller samhällstjänst.

2017: Säljer AC Milan.

2018: Kungamakare bakom högern i valet.

2018: Köper AC Monza som spelar i Serie C.

2019–2022: Ledamot i EU-parlamentet för Forza Italia.

2023: Avlider vid 86 års ålder

Källa: AFP och italiensk dagspress

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!