Berlusconi i blåsväder efter present från Putin

Den italienske partiledaren Silvio Berlusconi har hamnat i blåsväder – efter att än en gång ha utväxlat presenter med den ryske presidenten Vladimir Putin.

Silvio Berlusconi, ledare för Forza Italia, ska ha återupprättat förbindelserna med Vladimir Putin. Arkivbild.

Silvio Berlusconi, ledare för Forza Italia, ska ha återupprättat förbindelserna med Vladimir Putin. Arkivbild.

Foto: AP/TT

Italien2022-10-19 08:36

Under ett möte i Rom på tisdagen ska Silvio Berlusconi, ledare för Forza Italia, ha berättat för ett antal partikollegor att han beslutat sig för att återupprätta förbindelserna med Vladimir Putin.

Detta efter att den ryske presidenten skickat 20 flaskor vodka och ett "väldigt rart brev" på hans 86:e födelsedag i slutet av september, skriver La Repubblica.

Rart svarsbrev

Uttalandet förnekades raskt av representanter för Forza Italia – som hävdade att Berlusconi talat om en tidigare presentutväxling – vilket dock motsägs av en pikant ljudupptagning av den italienska nyhetsbyrån La Presse, som har publicerats i italienska medier.

På ljudfilen säger Berlusconi även att han återgäldat gesten med att skicka ett antal flaskor av det italienska mousserande vinet Lambrusco – tillsammans med ett "lika rart svarsbrev" – till den ryske presidenten.

Silvio Berlusconi och Vladimir Putin hade under många år en mycket väldokumenterad "bromance", där såväl gåvor som lyxiga semesterresor utbyttes mellan de båda ledarna.

Berlusconi valde dock under våren att offentligt fördöma det ryska anfallskriget mot Ukraina – innan han strax före det italienska parlamentsvalet i september i stället hävdade att Putin tvingats invadera Ukraina av det ryska folket och av sina ministrar.

Bildar regering

Silvio Berlusconis parti Forza Italia ingår tillsammans med Italiens bröder och Lega i den högerkoalition som med Giorgia Meloni i spetsen väntas bilda regering i Italien efter att ha gått segrande ur parlamentsvalet den 25 september.

Den senaste veckan uppges Berlusconi och Meloni ha legat i tuffa förhandlingar om ministerposter.

Bild från mötet mellan Berlusconi och Putin i juli 2019 på Roms flygplats Fiumicino.
Bild från mötet mellan Berlusconi och Putin i juli 2019 på Roms flygplats Fiumicino.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!