"Den siste gudfadern" död – på flykt i 30 år

Efter 30 år på flykt från italiensk polis har maffialedaren Matteo Messina Denaro avlidit i cancer på ett sjukhus. Med sig i graven tar "den siste gudfadern" med sig många av den sicilianska maffian Cosa Nostras hemligheter.

Gripandet av Matteo Messina Denaro i januari. Arkivbild.

Gripandet av Matteo Messina Denaro i januari. Arkivbild.

Foto: Italienska poliskåren Carabinieri/AFP/TT

Italien2023-09-25 04:20

– Jag kommer aldrig att samarbeta.

Den 61-årige maffialedaren Matteo Messina Denaro var minst sagt tydlig i sitt förhör med Palermos åklagare Maurizio De Lucia efter att han den 16 januari gripits av italiensk polis utanför ett sjukhus i den sicilianska huvudstaden, skriver La Repubblica.

Av allt att döma höll Messina Denaro också sitt ord fram till sin död den 24 september på sjukhuset San Salvatore di L'Aquila i staden med samma namn i centrala Italien.

Matteo Massimo Denaro, även kallad "Den siste gudfadern", sågs av många som den siste av Cosa Nostras ledare som kände till organisationens alla hemligheter – inte mist namnen på de inblandade i den sicilianska maffians mest uppmärksammade brott under de senaste 40 åren.

Dömd till flera livstidsstraff

Mest uppmärksammat i Messina Denaros digra brottsregister är de brutala morden på domarna Giovanni Falcone och hans kollega Paolo Borsellino – båda specialiserade på maffiarelaterad brottslighet – som 1992 väckte en enorm ilska och avsky bland många italienare.

Falcone, hans fru och tre livvakter dödades i maj 1992 när en sprängladdning detonerade på en motorväg strax utanför Palermo. Bomben var så kraftig att en betydande del av vägen sprängdes bort och lämnade en gigantisk krater efter sig.

Två månader senare dödades Paolo Borsellino och fem av hans livvakter i ett bombdåd under ett besök i ett centralt bostadsområde i Palermo där hans gamla mamma bodde.

Den 61-årige maffialedaren var också inblandad i kidnappningen och mordet på en tolvårig son till ett vittne i Falcone-fallet. Messina Denaro ska ha varit delaktig i att hålla pojken fastkedjad på olika platser på västra Sicilien under två års för att sätta press på hans far – innan pojken ströps och hans kropp löstes upp i syra.

Den 61-årige maffialedaren dömdes också under åren till flera livstidsstraff för mord som han antingen hade beställt eller själv utfört.

Messina Denaro ska också ha avslöjat för en vän att han "skulle kunna fylla en kyrkogård med alla människor jag har mördat", skriver La Stampa.

Levde ett vanligt liv

Ett år efter morden på Giovanni Falcone och Paolo Borsellino gick Matteo Messina Denaro under jorden – för att gripas först 30 år senare i januari i år efter ett läkarbesök på ett sjukhus i Palermo.

Då hade han, efter att ha insjuknat i cancer, sedan en tid tillbaka slagit sig ned i den lilla sicilianska staden Campobello di Mazara, nära hemstaden Castelvetrano. Där levde Messina Denaro av allt att döma ett helt vanligt liv – förvisso under falskt namn – där han besökte lokala restauranger och barer – och roade sig med att spela på spelautomater.

– Jag följde ett gammalt judiskt ordspråk som lyder: "Om du vill gömma ett träd, plantera det i skogen", förklarade Messina Denaro sitt beslut att lämna livet på flykt, skriver La Repubblica.

Under sitt första förhör efter gripandet med åklagare Maurizio De Lucia skröt också den 61-årige maffialedaren om att hur han under alla år lyckats hålla sig undan polisen.

– Jag vill inte framställa mig som en supermänniska eller framstå som arrogant. Men faktum är att ni aldrig hade hittat mig om jag inte var sjuk, sade han.

Snabbt svarade De Lucia:

– Men till slut hittade vi er.

En numera ikonisk bild på Giovanni Falcone och Paolo Borsellino som visas under en demonstration i Palermo efter att Messina Denaro gripits i januari.
En numera ikonisk bild på Giovanni Falcone och Paolo Borsellino som visas under en demonstration i Palermo efter att Messina Denaro gripits i januari.
Fakta: Maffian i Italien

Matteo Messina Denaro tros ha fått alltmer makt i takt med att andra maffiabossar antingen gripits eller avlidit. Han ska slutligen ha utsetts till "bossarnas boss" efter att den tidigare Cosa Nostra-ledaren Salvatore "Totò" Riina dog i cancer 2017.

Italiens tre största maffiagrupper är regionalt förankrade men också internationellt verksamma inom alla upptänkliga brottskategorier: mord, utpressning, knarkhandel, miljöbrott, skattefusk, penningtvätt, piratkopiering och flyktingsmuggling.

'Ndrangheta: Kalabrien. Beskrivs som den mäktigaste kriminella organisationen i Italien, inte minst på grund av omfattande smuggling av kokain från Sydamerika. Har sin bas i ett av landets fattigaste områden, vid tån på "stöveln".

Cosa Nostra: Sicilien. Tidigare den mest uppmärksammade organisationen, mycket på grund av brutala interna uppgörelser och insatser i stor skala av italiensk polis. Den ursprungliga maffian som fungerat som en modell för andra och som är uppbyggd kring klaner och familjer.

Camorra: Neapeltrakten. Kontrollerar bland annat illegal sophantering och livsmedelsfusk och tvingar företagare att betala beskyddarpeng, "pizzo". Mycket av Camorrans inkomster kommer från droghandel. Är mindre hierarkisk men mer blodig än Cosa Nostra, enligt författaren Roberto Saviano som skrivit boken "Gomorra".

Källor: AFP och BBC

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!