Första staden i världen att ta inträdesavgift

Den som vill turista i Venedig över dagen får hädanefter räkna med att lösa biljett. Tillträde till det populära besöksmålet kostar fem euro. Många boende i staden är kritiska.

Nu kostar det att besöka Venedig under dagen. Alla är inte nöjda med beslutet och boende samt föreningar i staden har valt att protestera mot införandet. Arkivbild.

Nu kostar det att besöka Venedig under dagen. Alla är inte nöjda med beslutet och boende samt föreningar i staden har valt att protestera mot införandet. Arkivbild.

Foto: Betsy Vereckey AP/TT

Italien2024-04-25 14:46

Borgmästaren Luigi Brugnaro har tidigare sagt att det inte handlar om att tjäna pengar utan att det är ett sätt att försöka få bukt med de problem som massturismen medför. Tanken är att avgiften ska göra att turistklungorna sprids ut, så att antalet människor som kommer på en och samma gång minskar.

– Vi siktar på att göra staden mer beboelig igen, har Luigi Brugnaro tidigare sagt till medier, enligt AFP.

Venedig blir därmed den första staden i världen att ta inträde. Den som inte betalar avgiften riskerar böter på upp till 300 euro, men invånare, pendlare, studenter, barn under 14 år och turister som stannar över natten behöver inte lösa biljett. Avgiften gäller dessutom, åtminstone till en början, bara vissa dagar.

Alla är inte nöjda med införandet av avgiften och nu har boende i området börjat protestera mot beslutet, skriver The Guardian.

De tror att Venedig kommer att få dåligt rykte och att kostnaden inte kommer göra någon nytta, utan att staden kommer att ses som en enda stor nöjespark.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!