"Enorm tragedi" pĂ„ Medelhavet – nĂ€ra 60 döda

Minst 59 mÀnniskor har hittats döda i vattnet vid kusten i södra Italien, sedan bÄten de fÀrdades med kapsejsat, uppger den italienska kustbevakningen. Hittills har 80 personer hittats vid liv.

RÀddningsarbetare i södra Italien tar hand om en av dem som omkommit sedan en bÄt med migranter kapsejsat i havet utanför.

RÀddningsarbetare i södra Italien tar hand om en av dem som omkommit sedan en bÄt med migranter kapsejsat i havet utanför.

Foto: Giuseppe Pipita/AP/TT

Italien2023-02-26 09:24

OmfÄnget av katastrofen i Kalabrien fortsÀtter att vÀxa.

– För nĂ„gra minuter sedan fick vi bekrĂ€ftat att antalet offer Ă€r 59, sade Crotones borgmĂ€stare Vincenzo Voce till Sky vid 16-tiden.

MÄnga av offren Àr barn. Bland de Ätminstone tolv minderÄriga som hittats döda finns ett nyfött barn och en ÄttaÄring.

– MĂ„nga saknas. Kalabrien Ă€r i sorg efter denna fruktansvĂ€rda tragedi, sĂ€ger den regionale guvernören Roberto Occhiuto.

Kustbevakningen har en pÄgÄende rÀddningsinsats och söker efter fler överlevande tillsammans med rÀddningstjÀnsten och grÀnspolisen. Under eftermiddagen uppgav man att 80 personer hittats vid liv, varav nÄgra som sjÀlva tagit sig i land.

Flera barn bland offren

Det Àr oklart hur mÄnga som fÀrdades pÄ bÄten, siffror frÄn 170 till 250 har nÀmnts av rÀddningspersonal och FN:s flyktingorgan UNHCR.

Ombord fanns enligt UNHCR flera barn och hela familjer, de flesta frÄn Afghanistan, Pakistan och Somalia.

Samtidigt uppger en medarbetare hos RÀdda Barnen att samtliga som rÀddats Àr vuxna.

– TyvĂ€rr har alla barn satts upp pĂ„ listan över saknade, om de inte redan har hittats döda pĂ„ stranden, sĂ€ger medarbetaren Ignazio Mangione till AFP.

Migranterna tros enligt uppgifter till Rai ha kommit frÄn Turkiet. BÄten ska ha varit till sjöss i fem dygn. Farleden anses vara den farligaste i vÀrlden för mÀnniskor som söker sig till Europa för att fÄ asyl. Enligt Rai har polisen gripit en person, misstÀnkt för mÀnniskosmuggling.

Meloni: "SmÀrtas djupt"

Italiens starkt högerorienterade premiÀrminister Giorgia Meloni sÀger i ett uttalande att hon "smÀrtas djupt "av olyckan. Meloni riktar ocksÄ kritik mot den eller de som stod bakom resan och sÀger att det Àr "kriminellt att sjösÀtta en 20 meter lÄng bÄt med 200 mÀnniskor ombord i kombination med en usel vÀderlek".

Bara i Ă„r har 14 000 migranter kommit över Medelhavet till Italien, enligt inrikesdepartementet. Och söndagens tragedi riktar Ă„ter ljuset mot EU:s asyl- och migrationspolitik, dĂ€r mĂ„nga lĂ€nder drivit pĂ„ för tuffare tag.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen skriver pÄ Twitter att "förlusten av oskyldiga migranters liv Àr en tragedi. Tillsammans mÄste vi alla öka vÄra anstrÀngningar för att enas om asyl- och migrationspakten".

Vrakdelar i trÀ

von der Leyen syftar pÄ det förslag EU-kommissionen lade fram 2020 och som diskuterades under EU-toppmötet i början av mÄnaden.

Efter mötet skrev medlemslÀndernas ledare ett gemensamt uttalande om migrationen i Ätta punkter, bland annat om ökat fokus pÄ samarbete med lÀnder utanför Europa. Nya diskussioner Àr utlysta till nÀsta toppmöte i slutet av mars.

SÄ sent som i fredags gick 15 medlemslÀnder ut i ett uttalande dÀr de uppmanar EU-kommissionen att stÀrka grÀnserna med hjÀlp av andra lÀnder.

Bortom politikernas diskussioner fortsÀtter arbetet utanför Crotone. PÄ stranden i den lilla orten Steccato di Cutro ligger vrakdelar i trÀ utspridda nÀra den plats dÀr bÄten ska ha gÄtt sönder.

– Det Ă€r en enorm tragedi, sĂ€ger borgmĂ€staren Vincenzo Voce till Rai.

Fakta: Dödlig rutt över Medelhavet

Enligt en rapport frĂ„n RĂ€dda Barnen tidigare i februari har över 8 400 migranter pĂ„ vĂ€g till Europa drunknat i Medelhavet de senaste fyra Ă„ren.

Organisationen uppger att ungefÀr en halv miljon mÀnniskor pÄ flykt sedan 2019 har försökt korsa Medelhavet.

I en rapport frÄn FN:s migrationsorgan IOM frÄn oktober 2022 konstateras dock att dödstalen troligen Àr klart högre Àn de rapporterade, eftersom mÄnga av migrantfartygen Àr knappt sjödugliga och skepp förliser utan att olyckorna rapporteras.

IOM skriver i sin rapport att minst 5 000 personer dött nĂ€r de rest mot Europa frĂ„n frĂ€mst hamnar i Afrika under de tvĂ„ föregĂ„ende Ă„ren.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!