Förintelsen i fokus före maktskifte i Italien

En Förintelseöverlevare öppnade Italiens senat – varpå en man som samlar på Mussolini-souvenirer blev vald till talman. Ytterhögerns skakiga regeringsförhandlingar har gjort Silvio Berlusconi påtagligt irriterad.

Den italienska senatens nye talman, Ignazio La Russa från Italiens bröder, lämnar över en bukett till Förintelseöverlevaren Liliana Segre.

Den italienska senatens nye talman, Ignazio La Russa från Italiens bröder, lämnar över en bukett till Förintelseöverlevaren Liliana Segre.

Foto: Gregorio Borgia/AP/TT

Italien2022-10-14 08:52

– Vi jobbar på det. Jag är optimistisk, sade nationalistledaren Giorgia Meloni, den stora vinnaren i valet den 25 september som inom kort väntas bli Italiens nya premiärminister, tidigare i veckan.

Meloni och hennes kollegor i högeralliansen – Legas ledare Matteo Salvini och den kontroversielle ex-premiärministern Silvio Berlusconi – ligger fortsatt i förhandlingar om hur ett gemensamt styre ska se ut.

På torsdagen togs ett formellt steg på vägen, då de två kamrarna i det italienska parlamentet samlades för första gången efter valet. På dagordningen stod val av talmän genom slutna votering, vilka kunde skvallra om sprickorna i det tilltänkta regeringssamarbetet.

En irriterad Silvio Berlusconi vägrade till en början att delta i voteringen i senaten och syntes bland annat slå näven i sitt skrivbord på sitt kontor, rapporterar flera medier. Problemet uppges vara att Meloni har lagt in veto mot en eller flera ministerkandidater som Berlusconi har föreslagit.

Fascismens offer

82-årige Berlusconi kunde till slut övertalas till att delta, men nästan alla andra senatorer från hans parti Forza Italia valde att avstå.

Vid senatens sammanträde öppningstalade den 92-åriga senatorn Liliana Segre. När hon var liten deporterades hon och hela hennes familj till koncentrationslägret Auschwitz. Hon var en av få deporterade italienare – och den enda i sin familj – som överlevde Förintelsen, rapporterar AP.

– I dag är jag särskilt berörd av den roll som ödet har givit mig, sade hon, och påminde om att det om två veckor är exakt 100 år sedan den då blivande diktatorn Benito Mussolini och hans svartskjortor marscherade mot Rom för att gripa makten i Italien.

– Det är omöjligt för mig att inte känna en viss svindel när jag tänker tillbaka på den lilla flicka som en dag som denna 1938, tröstlös och förvirrad, tvingades att lämna sin skolbänk på grund av rasistiska lagar.

Senaten ställde sig upp och applåderade Segre när hon avslutade sitt tal. Det gjorde också senatorerna från Giorgia Melonis parti Italiens bröder (FDI), vars partirötter i ett par led sträcker sig till Mussolinis fasciststyre.

"Han älskar Italien"

I den slutna voteringen valdes sedan FDI:s toppnamn Ignazio La Russa till senatens talman. La Russa grundade partiet tillsammans med Georgia Meloni och var tidigare försvarsminister i en av Silvio Berlusconis regeringar.

Hans pappa var också politiker och företrädde Mussolinis fascistparti samt dess efterträdarparti. La Russa samlar på artefakter och souvenirer från fascisteran, som han dekorerar sitt hem med. Under pandemin föreslog han vid ett tillfälle att man kan göra fascisthälsningar med högerarmen i stället för att skaka hand.

Meloni beskriver honom som "en patriot som tjänar staten, en man som älskar Italien", rapporterar nyhetsbyrån Ansa.

La Russa klev fram till podiet med en stor bukett blommor som han gav till Liliana Segre.

– Det finns inte ett ord av det hon sade som inte förtjänar att applåderas, sade han.

Underhuset deputeradekammaren har också fått en talman från den yttre högern. Legas vice partiledare Lorenzo Fontana röstades fram till posten på fredagen.

Fakta: Valresultatet

Efter fyra år med ständiga regeringskriser och totalt tre kompromissfyllda regeringsbildningar blev nationalistiska Italiens bröder (FDI) störst i Italiens val den 25 september.

Partiet fick 26 procent av rösterna och tog således också över ledartröjan inom sin högerallians med ytterhögerpartiet Lega (som fick knappt nio procent) och Silvio Berlusconis Forza Italia (drygt åtta procent).

Näst störst blev socialdemokratiska PD, med 19 procent av rösterna.

Femstjärnerörelsen (M5S), som blev klart största parti i det förra valet, fick färre än hälften så många röster som då. Partiet fick drygt 15 procent.

Den sittande och partilöse premiärministern Mario Draghi ledde fram till valet en bred samlingsregering där alla stora partier förutom FDI ingick. Mot slutet satt den kvar på interimsbasis då M5S dragit tillbaka sitt stöd och orsakat nyval.


Fakta: FDI:s rötter

När den italienska fascismen besegrades i andra världskriget gick flera av diktatorn Benito Mussolinis anhängare vidare i en ny partibildning: Italienska sociala rörelsen (Movimento sociale italiano, MSI). Partiet ställde upp i val bara ett par år senare och fortsatte att spela en roll på den italienska högerflanken i årtionden, emellanåt som stödparti till kristdemokratiska regeringar.

I början av 1990-talet skakades det italienska partisystemet om av stora mutskandaler, varpå de stora partierna gick under. 1995 uppgick MSI i uttalat konservativa Nationella alliansen (AN), där mer moderata partier också tog plats och där man tog ytterligare avstånd från extremistiska element.

2009 gick AN ihop med Silvio Berlusconis parti Forza Italia i en högerallians och tog plats i dennes regering. Några år senare, 2012, uppstod en schism där en grupp mer radikala AN-ledare bröt sig ut och bildade Italiens bröder.

En av utbrytarna var Giorgia Meloni, som hade gått med i MSI:s ungdomsförbund 1992 då hon var 15 år gammal. Hon blev partiledare 2014.

Som partilogga använder FDI samma trikolorflamma i rött, vitt och grönt som MSI och AN tidigare använde. Partiet håller också till i de lokaler i Rom där MSI hade sitt kansli från starten 1946.

Partinamnet är hämtat från den första versen i Italiens nationalsång: "Italiens bröder, Italien har vaknat...".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!