Första staden i vÀrlden att ta intrÀdesavgift

Den som vill turista i Venedig över dagen fÄr hÀdanefter rÀkna med att lösa biljett. TilltrÀde till det populÀra besöksmÄlet kostar fem euro. MÄnga boende i staden Àr kritiska.

Nu kostar det att besöka Venedig under dagen. Alla Àr inte nöjda med beslutet och boende samt föreningar i staden har valt att protestera mot införandet. Arkivbild.

Nu kostar det att besöka Venedig under dagen. Alla Àr inte nöjda med beslutet och boende samt föreningar i staden har valt att protestera mot införandet. Arkivbild.

Foto: Betsy Vereckey AP/TT

Italien2024-04-25 14:46

BorgmÀstaren Luigi Brugnaro har tidigare sagt att det inte handlar om att tjÀna pengar utan att det Àr ett sÀtt att försöka fÄ bukt med de problem som massturismen medför. Tanken Àr att avgiften ska göra att turistklungorna sprids ut, sÄ att antalet mÀnniskor som kommer pÄ en och samma gÄng minskar.

– Vi siktar pĂ„ att göra staden mer beboelig igen, har Luigi Brugnaro tidigare sagt till medier, enligt AFP.

Venedig blir dÀrmed den första staden i vÀrlden att ta intrÀde. Den som inte betalar avgiften riskerar böter pÄ upp till 300 euro, men invÄnare, pendlare, studenter, barn under 14 Är och turister som stannar över natten behöver inte lösa biljett. Avgiften gÀller dessutom, Ätminstone till en början, bara vissa dagar.

Alla Àr inte nöjda med införandet av avgiften och nu har boende i omrÄdet börjat protestera mot beslutet, skriver The Guardian.

De tror att Venedig kommer att fÄ dÄligt rykte och att kostnaden inte kommer göra nÄgon nytta, utan att staden kommer att ses som en enda stor nöjespark.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om