Giorgia Meloni blir Italiens premiärminister

Italiens bröders partiledare Giorgia Meloni får bilda regering. Hon blir därmed Italiens nästa premiärminister, och landets första kvinna på posten.

Italiens bröders partiledare Giorgia Meloni blir Italiens första kvinnliga premiärminister.

Italiens bröders partiledare Giorgia Meloni blir Italiens första kvinnliga premiärminister.

Foto: Alessandra Tarantino/AP/TT

Italien2022-10-21 13:11

Efter att Italiens president Sergio Mattarella hållit formella samtal med alla partier i parlamentet bad han Meloni att bilda regering.

– Vi är redan redo, vi vill gå vidare så fort som möjligt, sade Meloni tidigare under dagen.

Giorgia Meloni ska sväras in tillsammans med sina ministrar på lördag. Lega-politikern Giancarlo Giorgetti, som var ekonomisk utvecklingsminister i Mario Draghis tidigare regering, blir finansminister. En av medgrundarna till Italiens bröder, Guido Crosetto, blir försvarsminister och Antonio Tajani från Forza Italia blir utrikesminister. Den ultrakonservativa katoliken Eugenia Maria Roccella utnämns till familj- och jämställdhetsminister.

Starkt personligt varumärke

Den 45-åriga Meloni har byggt ett starkt personligt varumärke, med sitt motstånd mot EU, "massinvandring" och vad hon beskriver som hbtq-lobbyn.

Melonis parti, det postfascistiska Italiens bröder, vann 26 procent av rösterna i Italiens parlamentsval, och blev det största partiet. Det har därmed tagit ledartröjan i sin allians med Berlusconis parti Forza Italia och det andra stora ytterhögerpartiet Lega.

Partiledaren för Forza Italia och tidigare premiärministern Silvio Berlusconi har i veckan hamnat i blåsväder efter att det framkommit att han återupptagit kontakten med Vladimir Putin, som han sedan tidigare har haft en god relation med.

"Otvetydig utrikespolitisk linje"

Meloni, som varit tydlig i sitt stöd för Ukraina, har dock krävt att alla partier i hennes tilltänkta regering står på samma fot.

"Jag avser leda en regering med en tydlig och otvetydig utrikespolitisk linje", meddelade Meloni i onsdags kväll.

Berlusconi har sagt att hans personliga och politiska åsikter inte avviker från den italienska regeringen och EU:s. Spänningarna i frågan kan dock tänkas öka risken för att koalitionen kommer att behöva kämpa för att upprätthålla enigheten.

Fakta: Giorgia Meloni

Giorgia Meloni föddes den 15 januari 1977 i Rom. Hon växte upp i arbetarstadsdelen Garbatella med sin mamma, sedan pappan lämnat dem.

Som 19-åring kampanjade hon för Nationella alliansen, där hon i fransk tv uttryckte sitt stöd för landets tidigare diktator, fascismens grundare Benito Mussolini, en åsikt som hon tonade ned när hon tog sig in i parlamentet 2006.

Som 31-åring skrev hon politisk historia som den yngsta ministern i efterkrigs-Italien, när hon blev utsedd till ungdomsminister i Berlusconiregeringen.

Hon är en av medgrundarna till det postfascistiska partiet Italiens bröder, som grundades 2012.

Källa: AFP

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!