Italien håller nyval i september

Italiens president Sergio Mattarella har upplöst parlamentet och nyval väntar efter att premiärminister Mario Draghi lämnat in sin avskedsansökan. Draghi har fått i uppgift att leda en övergångsregering fram till valet i höst, där ytterhögern ser ut att kunna gå starkt fram.

Italiens premiärminister Mario Draghi meddelade under torsdagsförmiddagen att han avgår.

Italiens premiärminister Mario Draghi meddelade under torsdagsförmiddagen att han avgår.

Foto: Andrew Medichini/AP/TT

Italien2022-07-21 06:34

– Den politiska situationen ledde fram till det här beslutet, sade Mattarella i ett kort tv-tal rapporterar AFP.

Presidentkansliet meddelade senare att valet kommer att hållas den 25 september.

Draghi får nu leda en expeditionsregering tills en ny regeringskoalition kan träda in. Men det kan dröja. Efter valet 2018 tog det 90 dagar innan en ny regering kunde tillträda.

Fick ovationer

Premiärminister Draghi fick stående ovationer av många av de 630 ledamöterna när han talade till det italienska parlamentets underhus i Rom på torsdagsmorgonen.

Och det var inte utan känslor som 74-årige Draghi tog emot de långa applåderna.

– Ibland slår även centralbankirers hjärtan, skämtade den tidigare ECB- och centralbankschefen.

Senare under förmiddagen bekräftade presidentkansliet att Draghi lämnat in sin avskedsansökan. Mattarella har bett Draghi, som styrt landet i 17 månader, att tills vidare stanna kvar som ledare för en övergångsregering.

Käbblande regering

Draghis besked kommer efter att premiärministern inför onsdagens förtroendeomröstning förgäves försökte samla sin käbblande koalition.

– Är ni redo? Är ni redo att återuppbygga det här samarbetet? Är ni redo? dundrade Draghi i senaten.

Med en haltande ekonomi, stigande inflation och ett krig i Ukraina är det knappast läge för ytterligare politisk turbulens, var premiärministerns budskap till sina koalitionspartier. Men Lega, Forza Italia och Femstjärnerörelsen valde att lägga ner sina röster – och utan något tydligt stöd från dem blev en fortsättning på samarbetet ohållbar.

"Dårskap"

Det enda större parti i regeringskoalitionen som ställde sig bakom Draghi i omröstningen var socialdemokratiska Demokratiska partiet. Dess ledare Enrico Letta har uttryckt stor besvikelse över de andra partiernas agerande.

Han noterar syrligt att flera av de ledamöter som applåderade Draghi under torsdagen medverkat till hans fall.

– Det mest groteska var krokodil-applåderna i kammaren, säger Letta enligt nyhetsbyrån Ansa.

Dagstidningarna La Repubblica och La Stampa kommenterade den framtvingade avgången med förstasidesrubrikerna "Italien förått" och "Skam". Opinionsundersökningar pekar på att de flesta italienare hade velat att Draghi skulle stanna kvar som premiärminister fram till det planerade ordinarie valet i maj nästa år.

Enligt de senaste mätningarna är det dock en ytterhögerallians ledd av det postfascistiska partiet Italiens bröder som har mest att vinna på ett nyval.

Bråk om stödpaket

Regeringskrisen utlöstes då Femstjärnerörelsen (M5S) i förra veckan satte sig på tvären inför en förtroendeomröstning kopplad till ett stimulanspaket, som partiet bland annat ansåg innehöll för lite stöd till ekonomiskt pressade italienare.

Paketet godkändes med stor majoritet men M5S valde att bojkotta omröstningen i en trotsig markering mot regeringssamarbetet.

Agerandet fick premiärministern att meddela sin avgång då han ansåg att stödet för honom nu var för svajigt.

Men president Sergio Mattarella vägrade acceptera Draghis avskedsansökan och frågan sköts alltså i stället vidare till parlamentet och onsdagens förtroendeomröstning.

Fakta: Italiensk politik i dag

Italien styrs för närvarande av en samlingsregering under den partilöse premiärministern Mario Draghi. Draghi var tidigare ordförande för Europeiska centralbanken (ECB) och dessförinnan italiensk centralbankschef.

I den kompromissfyllda koalitionen ingår partierna Lega, Femstjärnerörelsen, Demokratiska partiet, Forza Italia, Italia Viva och vänstergruppen Artikel ett.

Regeringen blev landets tredje inom loppet av tre år när den svors in till följd av en stor regeringskris.

Den tidigare, vänsterlutande regeringen leddes av premiärminister Giuseppe Conte (som gick med i Femstjärnerörelsen under sin tid på posten). Den kollapsade när meningsskiljaktigheter kring hanteringen av covidpandemin ledde till att det mindre koalitionspartiet Viva Italia (lett av den tidigare premiärministern Matteo Renzi) hoppade av.

Conte var premiärminister även i regeringsbildningen dessförinnan. Mellan juni 2018 och september 2019 styrde Femstjärnerörelsen och Lega tillsammans, med den då partilöse Conte i täten. Även då ledde stor oenighet till en regeringskris.

Sedan valet 2018 är Femstjärnerörelsen och Lega de största partierna i det italienska parlamentets två kammare. Under ett par år efter valet klättrade Lega väldigt högt i opinionsmätningarna, men partiet har sedan sjunkit. Sedan i höstas är det det än mer hårdföra nationalistpartiet Italiens bröder och socialdemokratiska Demokratiska partiet som har mest stöd enligt mätningarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!