Juli har varit en av de svåraste månaderna på decennier med extremväder över hela Italien. I söder har hetta och bränder tvingat människor att lämna sina hem och i norr har hagelstormar och skyfall skapat stor förödelse och lett till flera dödsfall.
– Det som händer i norr och i söder är två sidor av samma mynt: klimatförändringar, sade ministern för civilt försvar Nello Musumeci i tv.
Klimatet diskuteras
Katastrofvädret har lyft klimatförändringarna på den politiska dagordningen i Italien.
– Klimatet har för första gången dykt upp på allvar i den allmänna debatten. Om man jämför med andra europeiska länder har man i Italien inte diskuterat frågan så mycket, inte ens under senaste valet, säger Italienexperten Fabio Cristiano, statsvetare vid universitetet i Utrecht, till TT.
Premiärminister Giorgia Melonis regering anklagas, av såväl politiska motståndare som miljöorganisationer, för att göra för lite och att inte ta klimatförändringarna på allvar. Den nationella handlingsplan som Meloni lanserade förra året kritiserades för att vara underfinansierad och sinka EU:s ansträngningar för att minska utsläppen.
Klimatförnekare
Forskare är överens om att extrema väderhändelser, som värmeböljor och skyfall, blir vanligare i och med klimatförändringarna.
Även om Meloni inte har förnekat klimatförändringarna finns det ministrar i hennes högernationalistiska regering som, om inte tydligt förnekar så i alla fall inte erkänner att de har någon betydelse. Mitt under brännande värmebölja raljerade Matteo Salvini, infrastrukturminister och partiledare för Lega, över ungdomars oro för klimatet:
– Ja, det är varmt i juli. Naturligtvis är det varmt på sommaren och kallt på vintern.
Även Melonis miljö- och energiminister tonar ner klimatförändringarnas betydelse och har sagt att det debatteras huruvida de beror "på cykliska faktorer på jorden eller om det är människans påverkan".
– Den debatten lämnar vi till vetenskapsmännen. Jag vet inte hur mycket som beror på människan och vad som beror på jordens förändring, sade Gilberto Pichetto Fratin i en intervju.
Kritiserade Greta
Meloni har kritiserat EU:s klimatpolitik och kallat målet att göra Europa klimatneutralt 2050 för klimatfundamentalism. Som oppositionspolitiker raljerade hon över aktivisten Greta Thunberg och sade att hennes ideologi leder till att tusentals företag och miljontals jobb kommer att försvinna i Europa.
Som premiärminister har hon tonat ner retoriken och tvingats anpassa sin politik efter verkligheten. Som EU-medlem har Italien vissa avtal man måste rätta sig efter, påpekar Rolf Hugoson, statsvetare vid Umeå universitet:
– De ska ta emot biståndspengar från EU för att hjälpa ekonomin och där finns en del öronmärkta pengar för bland annat miljöförbättrande infrastruktur. Så även om Meloni inte haft miljöfrågorna högt på agendan tidigare tvingas hon spela spelets regler för att få loss EU-pengar.
Forskare i upprop
100 italienska forskare uppmanar medier att rapportera bättre om klimatförändringarna:
"Värmeböljor, översvämningar, torka och bränder är bara några tecken på den inverkan klimatförändringarna har på vårt land. Ändå pratar italienska medier oftast om "dåligt väder" i stället för klimatförändringar. När de väl talar om dem utelämnas orsakerna och lösningarna", skriver de i ett upprop.
Rättelse: I en tidigare version fick statsvetaren Rolf Hugoson fel namn.