Italiens premiärminister tillåts inte avgå

Italiens premiärminister Mario Draghi säger att han vill avgå eftersom det saknas förtroende för honom i regeringskoalitionen. Men den italienske presidenten Sergio Mattarella vägrar att acceptera hans avskedsansökan.

Italiens premiärminister Mario Draghi. Arkivbild.

Italiens premiärminister Mario Draghi. Arkivbild.

Foto: Mauro Scrobogna/AP/TT

Italien2022-07-14 05:47

– Jag vill tillkännage att i kväll kommer jag att lämna in min avskedsansökan till presidenten, säger Draghi.

Han hävdar att de förutsättningar som är nödvändiga för att fortsätta med koalitionsregeringen "inte längre existerar" och "att den förtroendepakt som regeringen är baserad på inte längre finns".

Accepterar inte avgången

Men Italiens president Sergio Mattarella godtar inte Draghis avskedsansökan och uppmanar honom i stället att vända sig till parlamentet för att lösa den politiska krisen. Draghi väntas nu rikta sig till parlamentets båda kammare på onsdag.

"Vi har nu fem dagar på oss att se till att parlamentet ger sitt förtroende för Draghis regering", säger Enrico Letta, som leder det socialdemokratiska regeringspartiet Demokratiska partiet, på Twitter.

Avgångsbeskedet kom efter att koalitionspartiet Femstjärnerörelsen (M5S) hotat att fälla ett stödpaket för italienarnas ökade levnadsomkostnader vid en omröstning i senaten på torsdagen. Orsaken var att M5S ansåg att stödpaketet var för litet.

– Medborgarna skulle inte förstå om vi gjorde på något annat sätt, sade partiledaren, den tidigare premiärministern Giuseppe Conte.

Men i stället för att fälla förslaget valde M5S att bojkotta omröstningen vilket gjorde att stödpaketet gick igenom med röstsiffrorna 172–39. Trots det meddelade premiärministern sin avgång.

Många politiska kriser

Italien har fram tills nu styrts av en samlingsregering under den partilöse premiärministern Mario Draghi. I den kompromissfyllda koalitionen ingår partierna Lega, Femstjärnerörelsen, Demokratiska partiet, Forza Italia, Italia Viva och vänstergruppen Artikel ett.

De senaste åren har Italien haft många politiska kriser. Samlingsregeringen bildades för drygt ett och ett halvt år sedan, efter att partierna först haft stora svårigheter att bilda något majoritetsstyre och sedan ställts inför pandemin och dess väldiga ekonomiska konsekvenser.

Mario Draghi, tidigare chef för Europeiska centralbanken, klev in som en partilös premiärminister för att samordna de ideologiskt vitt skilda partierna i en stor kompromiss.

Femstjärnerörelsen har varit det klart största partiet i den samlingen efter att ha rönt stora framgångar i valet 2018, men partiet har nyligen splittrats till följd av interna stridigheter. När Giuseppe Conte tog ställning mot att Italien skulle skicka vapen till Ukraina – och för att söka en diplomatisk lösning på kriget – bröt sig en stor falang loss under ledning av den sittande utrikesministern Luigi di Maio.

Högerhopp om val

Högerpopulistiska Lega, som också är del av regeringen, anser att italienarna "bör få säga sitt" i ett nyval om M5S drar sig ur samarbetet.

Det tycker också Italiens bröder (FDI), ytterhögerpartiet som toppar opinionsmätningarna och som har allra mest att tjäna vid ett val. Med dess nyfunna stöd skulle det egentliga högerblocket – med FDI, Lega och Silvio Berlusconis Forza Italia – med största sannolikhet bli det största blocket.

Fakta: Italiensk politik i dag

Italien styrs för närvarande av en samlingsregering under den partilöse premiärministern Mario Draghi. Draghi var tidigare ordförande för Europeiska centralbanken (ECB) och dessförinnan italiensk centralbankschef.

I den kompromissfyllda koalitionen ingår partierna Lega, Femstjärnerörelsen, Demokratiska partiet, Forza Italia, Italia Viva och vänstergruppen Artikel ett.

Regeringen blev landets tredje inom loppet av tre år när den svors in till följd av en stor regeringskris.

Den tidigare, vänsterlutande regeringen leddes av premiärminister Giuseppe Conte (som gick med i Femstjärnerörelsen under sin tid på posten). Den kollapsade när meningsskiljaktigheter kring hanteringen av covidpandemin ledde till att det mindre koalitionspartiet Viva Italia (lett av den tidigare premiärministern Matteo Renzi) hoppade av.

Conte var premiärminister även i regeringsbildningen dessförinnan. Mellan juni 2018 och september 2019 styrde Femstjärnerörelsen och Lega tillsammans, med den då partilöse Conte i täten. Även då ledde stor oenighet till en regeringskris.

Sedan valet 2018 är Femstjärnerörelsen och Lega de största partierna i det italienska parlamentets två kammare. Under ett par år efter valet klättrade Lega väldigt högt i opinionsmätningarna, men partiet har sedan sjunkit. Sedan i höstas är det det än mer hårdföra nationalistpartiet Italiens bröder och socialdemokratiska Demokratiska partiet som har mest stöd enligt mätningarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!