Italienska krogbesökare slipper munskydd

Italien lättar ännu mer på coronarestriktionerna. Vaccinpass behövs inte längre och kravet på munskydd inskränks. Samtidigt lyfter regeringen ett varningens finger och påminner om att pandemin fortfarande pågår.

Ett minne blott? Polis anländer till en restaurang i Rom för att kontrollera att gästerna har vaccinpass. Arkivbild.

Ett minne blott? Polis anländer till en restaurang i Rom för att kontrollera att gästerna har vaccinpass. Arkivbild.

Foto: Andrew Medichini/AP/TT

Italien2022-04-29 15:32

Från och med söndag behöver italienarna inte längre bära munskydd när de besöker barer, restauranger, nattklubbar och snabbköp. Det så kallade vaccinpasset, med bevis på vaccination, behöver de inte heller uppvisa.

Lättnaderna i restriktionerna gäller också de flesta arbetsplatser. De som färdas kommunalt, går på bio eller teater eller bevistar andra nöjesaktiviteter inomhus behöver dock fortfarande bära munskydd. Det gäller även för tävlingar och andra sportevenemang inomhus.

Skolbarn och vårdpersonal

Sedan tidigare har Italien lättat på restriktionerna vid inresa till landet, då vaccinerade EU-medborgare inte längre behövde testa sig för covid-19.

Det gäller också för skolbarn över sex år, som fortsätter bära munskydd till skolavslutningen i juni. Även vårdpersonal kommer att bära munskydd och för dem gäller fortfarande att de måste vara vaccinerade, skriver AFP.

Försiktig anpassning

Åtgärderna är i linje med den gradvisa anpassning som regeringen har aviserat, uppger Italiens hälsominister Roberto Speranza.

– Siffrorna visar att pandemin fortfarande pågår och att en försiktig anpassning är nödvändig, säger Speranza.

Italien var ett av de första länderna som drabbades av pandemin i början på 2020 och har haft mycket stränga coronarestriktioner. Landet var först i världen med att införa en nationell nedstängning.

Över 163 000 människor har dött i sjukdomen och under torsdagen registrerades 131 nya dödsfall. Under torsdagen registrerades ytterligare 69 000 nya fall.

Fakta: Italien ett av de värst drabbade länderna

När coronapandemin spreds från Kina var Italien det första europeiska landet att drabbas ordentligt av pandemin i februari 2020, med ett kraftigt utbrott i landets norra delar.

Bilder av militärfordon som transporterade kistor från det hårt drabbade Bergamo bidrog till att Italien förvandlades till en symbol för coronakrisen i Europa.

Italien har knappt 60 miljoner invånare på en yta ungefär lika stor som Finlands. Huvudstad är Rom, med nästan 3 miljoner invånare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!