Klockarglad präst bötfälld

Nån måtta får det väl ändå vara med klockringningen, anser en myndighet i italienska Toscana och bötfäller en präst som låtit sina kyrkklockor plåga omgivningen i åratal.

Klockorna har nästan klämtat klart för en präst i Florens som grannarna upplevde som ljudmarodör. Arkivbild.

Klockorna har nästan klämtat klart för en präst i Florens som grannarna upplevde som ljudmarodör. Arkivbild.

Foto: Lorenzo Galassi/AP/TT

Italien2022-01-28 17:21

Boende i församlingen kring kyrkan Santa Maria a Coverciano i Florens hävdar att prästen Leonardo Guerri som värst hade klockorna dånande över 200 gånger om dagen.

Klockringningarna mellan klockan 8 och 21 påverkade arbete, avkoppling och sömn klagade församlingsborna, enligt lokaltidningen Corriere Fiorentino. Helgdagar kunde det ringa en gång i halvtimmen.

Efter fyra år av skrivelser, rättsliga förfaranden och tester av ljudföroreningarna har den regionala myndigheten för miljöskydd satt ner foten. Leonardo Guerri får 2 000 euro (cirka 21 000 kronor) i böter. Han får fortsätta att ringa i klockorna men bara för att kalla till mässa och dagens sista gudstjänst klockan 18.

AFP har sökt Leonardo Guerri, som dock avböjer att kommentera nyordningen.

Redan 2014 utgick ett påbud från Florens ärkebiskop, kardinal Giuseppe Betori, till stiftets präster att hålla ljudnivåerna nere. Detta mot bakgrund av ett ökande antal klocktorn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!