Kritik mot migrantavtal: "Italienskt Guantánamo"

Tusentals migranter kan skickas från Italien till läger i Albanien för att få sina asylärenden prövade, enligt ett nytt avtal mellan länderna. Men bland den italienska oppositionen riktas hård kritik mot överenskommelsen.
–De skapar mer eller mindre ett italienskt Guantánamo, säger Riccardo Magi, ordförande för vänsterpartiet Più Europa.

Italiens premiärminister Giorgia Meloni och hennes albanske kollega Edi Rama presenterade ett nytt migrantaval mellan länderna i Rom i måndags.

Italiens premiärminister Giorgia Meloni och hennes albanske kollega Edi Rama presenterade ett nytt migrantaval mellan länderna i Rom i måndags.

Foto: Roberto Monaldo/AP/TT

Italien2023-11-08 20:20

När Italiens premiärminister Giorgia Meloni plötsligt avbröt sommarsemestern i det idylliska Apulien för att i augustihettan sätta sig på en färja till Albanien väckte det viss förvåning i italienska medier.

Albanien har förvisso seglat upp som ett favoritresmål i Italien – bara under den gångna sommaren ska nära en halv miljon italienare landet ha besökt landet – och den albanske presidenten Edi Rama förklarade att han skickat en personlig inbjudan till Meloni, skriver Il Foglio.

– Giorgia och hennes familj kommer att tillbringa några dagar här med oss ​​för att koppla av, sade Rama till den italienska tidningen.

Men att den italienska premiärministern inte bara ägnade sig åt strandhäng och aperitivo-drickande under besöket framgår allt mer tydligt efter att hon tillsammans med sin albanske kollega i Rom i måndags presenterat ett nytt migrantavtal länderna emellan.

Enligt överenskommelsen ska upp till 36 000 personer kunna skickas från Italien till Albanien, där de i väntan på att få sina asylansökningar ska bo i läger. Lägren planeras att öppna redan under våren 2024.

"Tycks strida mot folkrätten"

Beskedet kommer efter att Italien under det senaste året upplevt en massivt inflöde av migranter – inte minst till ön Lampedusa. Landet har hittills tagit emot över 144 000 människor, vilket är en ökning med 65 procent jämfört med samma tidpunkt i fjol, enligt UNHCR.

Måndagens besked från de båda ländernas premiärministrar väckte dock viss bestörtning – inte minst inom EU, där en talesman för kommissionen hävdar att man fått "mer eller mindre noll förvarning" om avtalet, skriver The Guardian.

Italiens opposition riktar massiv kritik mot överenskommelsen, som enligt Elly Schlein, ledare för socialdemokratiska PD, "tycks strida mot såväl folkrätten som mot europeisk rätt", enligt Il Sole 24 Ore.

– Meloni borde snarare övertyga sina nationalistiska bundsförvanter i Europa om att dela på ansvaret för migrantmottagandet, säger hon.

Även Riccardo Magi, ordförande för vänsterpartiet Più Europa (Mer Europa) kritiserar ländernas avtal, skriver La Repubblica.

– De skapar mer eller mindre ett italienskt Guantánamo, bortom internationella regelverk och utanför EU, säger han.

Tystnad från Salvini

Överenskommelsen tycks också skapa en viss förvirring inom Melonis egna högernationalistiska koalitionsregering.

Matteo Salvini, ledare för ytterhögerpartiet Lega, som tidigare anklagat den italienska premiärministern för att ha förlorat kontrollen över migrationen – valde att under 24 timmar bemöta beskedet med kompakt tystnad.

Det har i italienska medier tolkats som att Salvini kan ha varit ovetande om innehållet i avtalet innan det offentliggjordes. Först på tisdagen kommenterade han överenskommelsen – i något torra ordalag på X.

"Det är bra att regeringen har skrivit på ett avtal om att skicka illegala invandrare som försöker ta sig in i vårt land till Albanien. Det är ett konkret och betydelsefullt steg", skriver Salvini i inlägget.

Fakta: Migrationen i Italien

144 675 migranter har hittills i år kommit till Italien. Förra året uppgick antalet vid samma tidpunkt till 87 698.

Giorgia Meloni, ledare för det högernationalistiska partiet Italiens bröder, gick 2022 till val med ett löfte att stoppa fartyg med migranter till Italien.

Under hennes tid vid makten har bland annat lagar stiftats som gör det olagligt för hjälporganisationer att plocka upp skeppsbrutna från fler än en båt i taget.

Källa: UNHCR, TT

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!