Lutande torn i Bologna riskerar att rasa

Ett medeltida torn i den italienska staden Bologna – som lutar lika mycket som sin berömda motsvarighet i Pisa – har spärrats av på grund av risken för att det ska rasa, rapporterar BBC.

Bologna har spärrat av det medeltida tornet Garisenda.

Bologna har spärrat av det medeltida tornet Garisenda.

Foto: Michele Nucci/AP/TT

Italien2023-12-02 14:05

Myndigheterna har nu börjat bygga en fem meter hög barriär runt det 47 meter höga tornet för att skydda människor och byggnader om det skulle falla.

Tornet Garisenda är ett känt landmärke i Bologna tillsammans med ett andra bevarat torn från Medeltiden. Det andra tornet, Asinelli, är ungefär dubbelt så högt och lutar också, men inte så kraftigt. Tornen byggdes mellan 1109 och 1119, men höjden på Garisenda reducerades på 1300-talet då det börjat luta.

I oktober i år upptäckte man förändringar i tornets lutning med hjälp av sensorer och inspektionerna avslöjade då en försämring i byggnadens grund.

Läget är kritiskt, enligt myndigheterna, som nu planerar för hur de ska rädda tornet. Projektet beskrivs som en "extraordinär utmaning" som kräver "engagemang från hela staden och från alla runt om i världen som älskar Bologna och en av dess mest betydelsefulla symboler".

Restaureringen väntas nämligen bli en långdragen och dyr historia – staden uppskattar att enbart barriären kommer att kosta motsvarande nära 50 miljoner svenska kronor. En insamling har därför startats där invånare och turister kan hjälpa till att bidra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!