– Vissa kanske inte kommer att gilla en del av våra förslag, men vi kommer att hålla våra löften, sade hon när hon presenterade sitt politiska program i parlamentet, timmar innan det skulle samlas för en förtroendeomröstning.
Senare på tisdagskvällen hade parlamentets underhus samlats och röstat. Som väntat röstade en majoritet för högerregeringen. Enligt Rai röstade 235 av de 400 parlamentarikerna ja och 154 nej, resten avstod att rösta.
Ytterligare en omröstning ska hållas i senaten på onsdag, också den är i praktiken en formalitet.
Georgia Meloni tog i sitt tal inför omröstningen avstånd från odemokratiska regimer, inklusive fascism, i sitt första tal i parlamentet efter valsegern för en månad sedan. Den nya regeringen, som beskrivs som den mest högerorienterade sedan andra världskriget, kommer inte att "vika en tum" från demokratiska värderingar, och "kommer att bekämpa alla former av rasism, antisemitism, politiskt våld och diskriminering", sade hon, rapporterar AFP.
Italien ska finnas inom EU-institutionerna, och kommer där att respektera reglerna och arbeta för förändring, sade premiärministern. Hon tog upp att vissa länder har sagt att de kommer att vara "vaksamma" när det gäller vilka åtgärder hennes högerorienterade regering vidtar.
– De som vill vara vaksamma respekterar inte det italienska folket, sade hon.
Spräckte glastaket
Melonis tal innehöll inga större överraskningar och gav ett moderat intryck, säger Rolf Hugoson, lektor och Italienkunnig statsvetare vid Umeå universitet. Där fanns delar som han tror hade lagts till för att lugna skeptiker i Europa.
– Bland annat Melonis glastaksgenombrott och vägen dit, och andra kvinnor som hjälpt henne. Det var det mest feministiska och lite nytt. Och lite i samma anda att man måste angripa maffian. Det kanske är lite traditionellt, men hennes tal fungerade, säger han.
Att man tagit fasta på den senaste tidens politiska utveckling i Storbritannien är tydligt, säger Hugoson.
– Hon framhävde tydligt att man inte kommer att experimentera när man försöker få ordning på ekonomin, en direkt kommentar till utvecklingen i England, där det ju har gått illa.
"Naturliga" kärnfamiljer
Energikrisen är en av de stora frågor som Meloni nu behöver ta tag i. Men Italien är, enligt premiärministern, ett "paradis för förnybar energi med sin sol, vind, jordens hetta, tidvatten och floder".
– Jag är övertygad om att Italien, med lite mod och praktisk anda, kan komma ur denna kris starkare och mer självständigt än tidigare, sade hon i parlamentet.
Under sin valkampanj förespråkade Giorgia Meloni bland annat "naturliga" kärnfamiljer och totalstopp för flyktingbåtar från Nordafrika. Hennes postfascistiska parti Italiens bröder vann 26 procent av rösterna i valet. I regeringskoalitionen ingår nu även Matteo Salvinis ytterhögerparti Lega och den kontroversielle ex-premiärministern Silvio Berlusconis Forza Italia.
Tonar ned förväntningar
Genom att betona att en ekonomisk kris pågår tonar Meloni ned förväntningarna och markerar samtidigt att stabiliteten är viktigt, vilket även sätter press på Salvini och Berlusconi, säger Rolf Hugoson. Men de kanske inte kommer att bli särskilt enkla att ha att göra med framöver.
– I Sverige har man skrivit avtal om att vara artiga mot varandra. I Italien finns inget sånt och det har varit lite tuffa tag mellan Meloni och Berlusconi. Salvini har ju fram till nu varit tystare än Berlusconi som har rumsterat om mer, säger Rolf Hugoson.
– Det är en del av deras varumärken att de leder genom att orsaka lite kaos här och där.