Nekades träffa påven – förstörde antikviteter

En amerikansk turist på besök i Vatikanen krävde att få träffa påven. När han inte fick det vräkte han ned en 2 000 år gammal skulptur i golvet, rapporterar tidningen Il Messaggero.

En annan av Vatikanmuseernas ovärderliga antikviteter, marmorskulpturen Laokoongruppen, övervakad av anläggningens nyckelansvarige. Arkivbild.

En annan av Vatikanmuseernas ovärderliga antikviteter, marmorskulpturen Laokoongruppen, övervakad av anläggningens nyckelansvarige. Arkivbild.

Foto: Andrew Medichini/AP/TT

Italien2022-10-06 23:09

Därefter flydde mannen platsen med vakter hack i häl – enbart för att lyckas knuffa ned ännu en tvåtusenårig romersk byst i farten.

Händelsen inträffade på onsdagen i Chiaramonti-museet, som utgör en del av det större komplexet Vatikan-museerna. Museisalen där turisten tappade humöret rymmer runt hundra antika byster och statyer.

De två skulpturerna klarade sig dock relativt bra, enligt Vatikanmuseernas presschef Matteo Alessandrini.

– En förlorade delar av sin näsa och ett öra, den andres huvud lossnade från sin piedestal, säger han till CNN.

Mannen, som enligt italienska medier är i 50-årsåldern, har nu lämnats över till myndigheterna.

Turister som vandaliserar ovärderliga historiska monument tycks ha varit sommarens tema i Rom.

I maj körde en saudisk man nedför Spanska trappan i centrala Rom med sin hyrda Maserati, och en månad senare orsakade två amerikanska turister skador på trappan genom att köra elsparkcykel nedför 1700-talskonstruktionen.

I juli ertappades en kanadensisk turist när hon ristade in sitt namn i Colosseum.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!