Oviss utgång för Italiens regeringsstyre

Nyval eller en ny koalitionsregering? Utgången är oviss i Italien efter en förtroendeomröstning i parlamentet som inte gav premiärminister Mario Draghi ett tydligt mandat. –Det är otroligt svårt att sia om hur det kommer att gå, säger journalisten Kristina Kappelin.

Italiens premiärminister Draghi fick inte ett tydligt mandat under onsdagens förtroendeomröstning.

Italiens premiärminister Draghi fick inte ett tydligt mandat under onsdagens förtroendeomröstning.

Foto: Gregorio Borgia/AP/TT

Italien2022-07-20 06:30

Draghi klarade förtroendeomröstningen i Italien med röstsiffrorna 95--38 i favör för premiärministern. Men flera partier i koalitionsregeringen valde att avstå från att rösta trots att Draghi uttryckligen sagt att han vill ha ett tydligt mandat för att leda landet.

– Problemet har blivit för honom att ju längre tid som gått desto mer har de olika partierna velat profilera sig och de har ibland agerat illojalt i förhållande till regeringen och Draghi, säger journalisten Kristina Kappelin, numera chef för Medelhavsinstitutet San Michele på Capri.

Splittrade partier

Hon anser att allt kretsar kring koalitionspartierna Femstjärnerörelsen och Lega, som är splittrade och inte riktigt vet på vilket ben de ska stå. Även Silvio Berlusconis parti Forza Italia avstod från att rösta under onsdagen.

– Det förvånar mig lite och det visar framför allt att Berlusconis ledarskap är svagt. Han har varit institutionell och stöttat Draghi och ansett att det är viktigt att den här samlingsregeringen ska fortsätta att verka.

När koalitionsregeringen bildades för ett och ett halvt år sedan med den partilöse Draghi i spetsen var tanken att man ville komma ut ur pandemin och få ordning på landets ekonomi, menar Kappelin.

– Draghi var noga med att framhålla i senaten det som regeringen faktiskt gjort och att man levt upp till planen för nationell återhämtning som är ett villkor för att Italien ska få ytterligare resurser från EU, säger hon.

Brett stöd

Draghi har också ett brett stöd för sitta kvar på sin post, både från näringslivet, lokala politiker och det italienska folket. Att då utlysa nyval när Italien befinner sig i en otroligt besvärlig situation med galopperande inflation och energibrist framstår inte som något lyckat drag, anser Kappelin. Dessutom är det ordinarie valet planerat att hållas nästa år.

– Om jag ska göra en gissning så tror jag att den här regeringen kommer att sitta kvar, bland annat för att om man inte gör det så förlorar man en väldig massa pengar från EU som hänger samman med den här nationella återhämtningsplanen, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!