Puigdemont släppt i väntan på utlämningsbeslut

Den katalanske separatistledaren Carles Puigdemont har släppts på fri fot i väntan på ett beslut om han ska utlämnas till Spanien.
–Allt är bra, säger han i samband med frisläppandet.

Den katalanske separatistledaren Carles Puigdemont, på bilden, greps i torsdags på Sardinien. Arkivbild.

Den katalanske separatistledaren Carles Puigdemont, på bilden, greps i torsdags på Sardinien. Arkivbild.

Foto: Francisco Seco/AP/TT

Italien2021-09-24 01:01

Carles Puigdemont har sedan 2017 levt i exil i Belgien, anklagad av Spanien för bland annat uppror och uppvigling i samband med Kataloniens självständighetsförsök för fyra år sedan.

En arresteringsorder har tidigare varit utfärdad och i våras förlorade han sin åtalsimmunitet som EU-parlamentsledamot efter en omröstning i EU-parlamentet.

I torsdags greps han på Sardinien, dit han ska ha rest i sin roll som ledamot i EU-parlamentet.

"Vid ankomsten till flygplatsen i Alghero greps han av italiensk gränspolis. I morgon (fredag) kommer han att ställas inför rätten i Sassari", skriver hans stabschef Josep Lluís Alay på Twitter.

Om han ska utlämnas till Spanien enligt landets önskan kommer att avgöras den 4 oktober, enligt Agostinangelo Marras, som är Puigdemonts advokat på Sardinien.

Advokaten uppger också att Puigdemont har rätt att lämna landet, bara han infinner sig hos domstolen på Sardinen den 4 oktober.

Fördömer

I Barcelona har polisen spärrat av flera gator i närheten av det italienska konsulatet, där hundratals anhängare till Puigdemont samlas under fredagen för att demonstrera mot gripandet. Demonstranter samlades också utanför rättssalen i Sassari.

Kataloniens nye regionpresident Pere Aragonès, också han separatist men mildare sådan än Puigdemont, fördömer gripandet.

"Ställd inför förföljelse och rättsligt förtryck – detta fördöms å det starkaste. Det måste få ett slut", skriver han på Twitter.

Spanien välkomnar det.

"Gripandet av herr Puigdemont stämmer överens med det pågående rättsliga förfarande som gäller för alla EU-medborgare," skriver den spanska regeringen i ett uttalande.

Enligt ett uttalande från premiärminister Pedro Sánchez kansli måste Puigdemont inställa sig till den spanska rätten.

Överklagat

I juni benådade Sánchez nio andra katalanska separatistledare som 2019 dömdes till fängelsestraff på 9–13 år för uppvigling och missbruk av offentliga medel, i samband med det katalanska självständighetsförsöket.

Spanien har även haft arresteringsorder utfärdade för de tidigare katalanska regionministrarna Toni Comín och Clara Ponsatí. De sitter precis som Puigdemont numera i EU-parlamentet och blev precis som honom av med åtalsimmuniteten i våras, då anklagelserna formellt härrör från tiden före de tre katalanerna valdes in i EU-parlamentet.

Beslutet om åtalsimmunitet har dock överklagats och kan upphävas av EU-domstolen.

Fakta: Kampen om Katalonien

Regionen Katalonien ligger i nordöstra Spanien, med gräns mot Frankrike och Andorra och har cirka 7,7 miljoner invånare.

En växande självständighetsrörelse under 2010-talet ledde 2017 till en folkomröstning där 90 procent sade ja till självständighet. Valdeltagandet var emellertid lågt, endast 42,3 procent av de röstberättigade deltog.

Folkomröstningen hade olagligförklarats av författningsdomstolen, och valdagen präglades delvis av våld när polis försökte hindra väljare från att rösta.

När folkomröstningen följdes av en självständighetsförklaring den 27 oktober 2017 reagerade Spaniens regering med att avsätta regionregeringen och upplösa regionparlamentet.

Flera ministrar och andra delaktiga i självständighetsrörelsen häktades eller fick en arresteringsorder mot sig, bland dem den avsatte regionpresidenten Carles Puigdemont, som gick i exil i Belgien.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!