Rangliga öppna båtar överlastade med desperata människor. Bilderna från italienska Lampedusa lämnar få oberörda. Under en enda dag förra veckan anlände 6 800 människor, fler än öns invånare.
Varför är migranttrycket så stort just nu? Och vilka beger sig ut på den farliga resan över Medelhavet? TT har fört frågorna vidare till experter.
.
Varför anlöper så många migranter till just Lampedusa?
– Ett viktigt skäl är att Tunisien tagit över från Libyen som det stora avreselandet. Lampedusa ligger geografiskt närmare Tunisien, därför går båtarna dit, säger Flavio Di Giacomo, talesperson för Medelhavsfrågor vid FN:s migrationsorganisation IOM.
– Att det är många just nu beror på att stormen Daniel tvingade smugglare i Sfax att pausa resorna. Det skapade en flaskhals, när vädret blev fint igen skickades över 100 båtar i väg.
I nuläget pågår dock ingen jättelik migrations- och flyktingkris som 2015-16, understryker Di Giacomo. Men det är en svårhanterad kris för Lampedusa, som är en liten ö.
.
Varför lämnar så många Tunisien nu?
– Enkelt uttryckt: rasism. Migranter från länder som Mali, Burkina Faso och Guinea, som bott i Tunisien i flera år, utsätts för rasistiskt motiverade attacker. I den ekonomiska kris som råder anklagar president Kaïs Saïed migranter för att vara en belastning, något som slår mot landets arabiska identitet, säger Di Giacomo och lägger till att straffriheten för dåd mot svarta är utbredd.
Även Måns Molander vid Human Rights Watch säger att svarta migranter vittnar om ökad misshandel och tortyr.
– 90 procent av dem vi intervjuat i en rapport hade upplevt någon form av övergrepp. Det skapar en rädsla som bidrar till att många väljer att lämna landet.
EU knöt i somras ett avtal med Tunisien om ekonomiskt stöd i utbyte mot åtgärder mot migrantströmmarna. Detta trots att Tunis kritiserats för sitt agerande mot migranter, bland annat en uppmärksammad händelse i juli då hundratals dumpades i ökenområden vilket resulterade i att många dog.
– Det är tydligt att Tunisien inte är ett säkert tredje land, säger Molander.
.
Varifrån kommer migranterna?
– Det är blandat. Vissa har flytt krig och konflikter i länder som Sudan, Mali och Etiopien. Men det finns också personer som enbart söker en bättre framtid, jobb och utbildning. Ganska många är tunisier som lämnar sitt krisande land, en ovanligt stor andel är familjer med kvinnor och barn, berättar Molander.
Flavio Di Giacomo talar om tre flöden: Dels unga män och kvinnor som i åratal bott och jobbat i Tunisien, bland annat från Elfenbenskusten och Guinea som har avtal om visumfrihet med Tunis. Det andra flödet utgörs av migranter från Libyen, som vill undvika den två dagar långa båtresan därifrån och tar sig över gränsen.
– Den tredje gruppen är tunisier. Vi ser ett ökat antal familjer, många av dem med barn i behov av vård de inte kan få hemma.
.
Hur tar de sig över havet? Anlitar alla smugglare?
– De flesta gör det, smugglarna tjänare mellan 500 och 700 dollar per person. Men även smugglarna diskriminerar. Svarta migranter sätts på dåligt svetsade båtar av järn som lätt går i bitar. Tunisier däremot får åka i säkrare träbåtar, berättar Di Giacomo.
.
Hur kan situationen förbättras?
– Dels måste migranter räddas innan de kommer till Lampedusa, så trycket på ön lättar. Och dels måste levnadsförhållande i ursprungsländerna förbättras, säger Di Giacomo.