Eftersom partierna inte har enats om en person som kan få stöd över ett brett politiskt spektrum var måndagens första omröstning något utav en formalitet, medan det verkliga spelet pågick i kulisserna.
672 av de nästan 1 000 röstande – parlamentariker, senatorer och regionala politiker – lade blanka lappar i de utsmyckade urnor som hade ställts fram i deputeradekammaren i Montecitorio-palatset i Rom.
Flest röster fick den 85-årige och relativt okände domaren Paolo Maddalena, med 36 stycken. Den avgående presidenten Sergio Mattarella fick 16. Någon röstade på den korruptionsanstrukne ex-premiärministern Bettino Craxi, som är död sedan 22 år tillbaka, och några andra på den gamla Lega-bossen Umberto Bossi.
Svart rök, utropades i italienska nyhetsrubriker, vilket anspelar på den signal som ges när katolska kardinaler inte kan enas i valet av en ny påve.
Kallas Draghi in?
Ett namn har hela tiden hållits fram som en favorit, med bevisat stöd från de flesta håll. Problemet är att det är den sittande premiärministern Mario Draghi, som leder den breda samlingsregering som tog över när landet hade gått igenom såväl den första stora pandemivågen som en rad regeringskriser.
Risken om Draghi väljs till president är därför att den kompromissgrundade regeringen i stället faller samman. Det är dock inte ens säkert att han vill ha posten.
Vissa alternativ har fallit bort på vägen. Den ständigt skandalomsusade tidigare premiärministern Silvio Berlusconi meddelade i lördags att han ställde in sin kandidatur. 85-åringen lyfte fram det som att han agerade för Italiens bästa, men i själva verket hade han svårt att övertyga fler än partierna längre ut till höger – Lega och Italiens bröder – om att han var lämplig.
Lega särskilt aktivt
Just ytterhögerpartiernas röster väger tungt, då de har vuxit väldigt mycket sedan det senaste valet och i teorin skulle kunna driva fram ett nyval för att kapitalisera på opinionssiffrorna. Det är också de som helst ser att Mario Draghi byter post och blir president, vilket med stor sannolikhet också skulle leda till just ett nytt val.
Lega-ledaren Matteo Salvini har i kulisserna inlett samtal med Femstjärnerörelsens ledare, den tidigare premiärministern Giuseppe Conte, och Demokratiska partiets ledare Enrico Letta, även han en tidigare premiärminister. De tre partierna skulle kunna ta processen en lång bit på vägen genom att komma från varsitt håll och enas om en lämplig presidentkandidat.
I de tre första voteringar som hålls behöver en kandidat få två tredjedelar av rösterna, men i den fjärde räcker det med en enkel majoritet, det vill säga åtminstone hälften.
Votering nummer två kommer att hållas under tisdagen.