Vacklande Berlusconi ställs inför ultimatum

Silvio Berlusconis nära relation till Vladimir Putin – och syn på Ukraina – väcker uppseende i Italien. Giorgia Meloni kräver att alla parter i hennes tilltänkta regering står på samma fot. Om de gör det kan de bilda regeringen inom några dagar.

Silvio Berlusconi är med och bildar ännu en italiensk regering.

Silvio Berlusconi är med och bildar ännu en italiensk regering.

Foto: Cecilia Fabiano/LaPresse via AP/TT

Italien2022-10-20 10:10

Den ständigt skandalomsusade tidigare premiärministern Berlusconis uttalanden om Ukrainakriget har avslöjats i läckta ljudfiler.

I onsdags avslöjade den italienska nyhetsbyrån La Presse att 86-åringen har återupptagit kontakten med Vladimir Putin, som han sedan tidigare har haft en god relation med. I en inspelning hörs Berlusconi berätta för sina partikamrater att han fick en present av Putin på sin födelsedag: ett antal vodkaflaskor och ett "rart brev". Den ryske presidenten fick i sin tur ett svarsbrev med flera flaskor italienskt vin.

I ytterligare en läckt inspelning talar Berlusconi om Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, som han anklagar för att ha "trappat upp attackerna i Donbass och pressat Putin att ge sig in i ett krig utan slut".

Ingen "svag länk"

Avslöjandena sker i ett avgörande läge för de regeringsförhandlingar som pågår.

Berlusconis parti Forza Italia (FI) är tänkt att ingå som en viktig del i den högerkoalition som håller på att ta form under nationalistledaren Giorgia Meloni.

"Jag avser leda en regering med en tydlig och otvetydig utrikespolitisk linje", meddelade Meloni på onsdagskvällen, och slog fast att deras land inte ska vara "den svaga länken i väst".

"Italien är helt och hållet, och med huvudet hållet högt, del av Europa och den atlantiska alliansen (Nato)."

Meloni och hennes nationalistparti Italiens bröder har ifrågasatts på flera håll inom Italiens internationella samarbeten, med anledning av partirötterna som sträcker sig djupt i Italiens postfascistiska rörelse.

Meloni har sökt dämpa den oron, men också särskilja sig från allianskollegor i Lega som tidigare har visat stort stöd för Ryssland och Putin.

Tajani tar ton

Silvio Berlusconi ifrågasätter i den senaste läckan det stöd som Italien är med och ger Ukraina i det pågående kriget.

FI-ledaren försöker i ett eget uttalande klargöra att han står på samma fot som sina allianskollegor. Enligt honom har hans uttalanden tagits ur sitt sammanhang.

Regeringsförhandlingarna har hittills kommit att handla mycket om vilket parti som ska få vilka ministerposter. Där har Forza Italia gjort anspråk på utrikesministerposten och föreslagit Antonio Tajani, EU-parlamentets tidigare talman.

Oppositionen har ifrågasatt om det är ett lämpligt val, sett till det Berlusconi har sagt om Ukraina.

Tajani ska delta i ett sammanträde med den europeiska partigruppen EPP under torsdagen och har sagt att han där kommer att understryka sitt partis fulla stöd för Ukraina, rapporterar nyhetsbyrån Ansa.

Process sparkas igång

Italiens bröder blev största parti i det italienska valet den 25 september. Det har därmed tagit ledartröjan i sin allians med Forza Italia och det andra stora ytterhögerpartiet Lega.

President Sergio Mattarella inleder en formell regeringssondering under torsdagen. På fredag morgon ska han träffa högeralliansens partiledare för att stämma av läget. Om de bedöms vara eniga nog så kan Giorgia Meloni få lov att bilda regering.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!