Vildsvin vågmästare i borgmästarvalet i Rom

Överallt ses de böka runt bland stadens växande berg av skräp i jakten på föda. Roms invånare har ledsnat på både sopor och vildsvin – något som kan bidra till borgmästaren Virginia Raggis fall.

Ett vildsvin spatserar över en gata i Rom. Numera är djuren en daglig syn i den italienska huvudstaden, där de rotar runt i överfulla soptunnor i sitt sökande efter mat.

Ett vildsvin spatserar över en gata i Rom. Numera är djuren en daglig syn i den italienska huvudstaden, där de rotar runt i överfulla soptunnor i sitt sökande efter mat.

Foto: Gregorio Borgia/AP/TT

Italien2021-10-03 07:55

Kulturstaden Rom har genom tiderna tampats med allehanda vandaler – men den senaste tidens hot i form av oblyga och hungriga vildsvin har visat sig vara en olägenhet svår att bekämpa. Här och var ses svinen springa omkring, inte sällan med sin randiga avkomma i släptåg, för att hitta någonting ätbart.

Roms borgmästare Virginia Raggi från populistiska partiet Femstjärnerörelsen har fått klä skott för sopkaoset och invånarna skräder inte orden. Inte minst på sociala medier är ilskan stor över vildsvinens framfart.

"Otroligt, absurt, de är jättefarliga", skriver en användare på Facebook som kommentar till en videofilm där svinen ses ränna runt framför bilar.

Orsakar trafikolyckor

Det är inte bara i huvudstaden som djuren utgör ett problem och en direkt fara.

Vildsvinspopulationen har vuxit kraftigt under den senaste tiden och uppgår nu till 2,3 miljoner i hela landet, enligt den italienska jordbruksorganisationen Coldiretti, som ondgör sig över att djuren förstör grödor för stora belopp.

Vildsvinen orsakar också en trafikolycka var 48:e timma i Italien, rapporterar den italienska dagstidningen La Stampa.

I Rom kommer djuren in till stadens gator från de omgivande parkerna och grönområdena. Myndigheterna försöker begränsa stammen genom bland annat avskjutning, något som tidigare varit förbjudet inne i huvudstaden. På landsbygden är vildsvin ett uppskattat bytesdjur som resulterar i rätter som till exempel pasta med vildsvinsragu. Samtidigt har de utökade ambitionerna för att reducera den växande vildsvinsstammen fått kritik från upprörda djurrättsaktivister.

Får svårt att bli omvald

Som den första kvinnliga borgmästaren någonsin i Rom, tillträdde Virginia Raggi 2016. Nu kan hennes saga i staden vara all. Hon har fått utstå frän kritik, inte bara för den minst sagt bristfälliga hanteringen av sophämtningen i staden, utan även för ett allmänt dåligt styre under sina fem år på posten. Enligt de senaste opinionsmätningarna verkar det osannolikt att hon blir omvald, enligt nyhetssajten EU Observer.

Roms borgmästare Virginia Raggi hoppas bli omvald. Enligt de senaste opinionsundersökningarna är stödet för henne dock inte tillräckligt starkt. Arkivbild.
Roms borgmästare Virginia Raggi hoppas bli omvald. Enligt de senaste opinionsundersökningarna är stödet för henne dock inte tillräckligt starkt. Arkivbild.
Fakta: Rom väljer borgmästare

Invånarna i Rom väljer borgmästare på söndag och måndag, den 3–4 oktober. Även om det är ett kommunalval ses det som viktigt eftersom det är det första större valet efter Mario Draghis regeringsbildning och förutspås omforma det politiska landskapet.

Valresultatet tros också kunna orsaka sprickor i regeringen, bestående av en koalition av olika politiska grupperingar, och sätta enigheten mellan allierade på hårt prov.

Kommunalval kommer även att hållas i andra stora städer som Milano och Turin, men slaget om den italienska huvudstaden — det politiska centrumet — ses dock som det viktigaste.

Källor: EU Observer med flera.


Fakta: Många vägar bär till Rom

Rom är Italiens huvudstad sedan landets enande 1861, men har redan i årtusenden före det varit den dominerande staden på Apenninska halvön. Enligt en legend grundades Rom år 753 före Kristus av de två bröderna Romulus och Remus. Under antiken var staden centrum för Romarriket och därefter även för kristendomen — även om påven och Peterskyrkan formellt är placerade i Vatikanstaten, belägen inne i staden.

Rom är även ett kulturellt centrum och ett av världens mest besökta turistmål.

Rom har cirka tre miljoner invånare och ligger i regionen Latium (Lazio). Borgmästare sedan 2016 är Virginia Raggi från Femstjärnerörelsen. När hon vann borgmästarvalet lovade hon att få ordning på dåliga vägar, sophantering och kollektivtrafik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!