Fängslad egyptier rör upp känslor i Italien

"Frihet för Patrick Zaki". Plakat och banderoller vajar från byggnader och lyktstolpar i italienska Bologna. Runt om i landet uppmärksammas den fängslande egyptiern Patrick Zaki, som under torsdagen fyller 30 år, en födelsedag han spenderar i Tora-fängelse i Kairo.

Den egyptiska utbytesstudenten Patrick Zakis öde rör upp heta känslor i Italien. Arkivbild.

Den egyptiska utbytesstudenten Patrick Zakis öde rör upp heta känslor i Italien. Arkivbild.

Foto: AP/TT

Italien/Egypten2021-06-17 20:25

Patrick Zaki greps i Kairo i februari 2020 och har sedan dess suttit fängslad misstänkt för bland annat uppvigling och spridandet av desinformation. Zaki var fram till sitt gripande utbytesstudent i italiensk Bologna, där han läste en master i genusstudier, och hans öde har fått stor uppmärksamhet i landet.

Under torsdagen tågade ett demonstrationståg genom Bologna och vid det centralt belägna monumentet Meloncello-bågen vajade banderoller och flaggor som krävde hans frigivande.

– Nu krävs ett kraftfullt agerande från regeringen, säger Emilia-Romagnaregionens vicepresident och Eu-parlamentarikern Elly Schlein under manifestationen enligt tidningen la Repubblica.

Kräver medborgarskap

I fjol skrev över 300 000 italienare under en namninsamling som krävde att utbytesstudenten ska ges italiensk medborgarskap för att på så sätt påskynda hans frigivande. Italiens senat godkände i april i år förslaget med överväldigande majoritet, för att det ska antas behövs nu ett godkännande av landets deputeradekammare.

Under torsdagen pläderade den socialdemokratiske ledamoten Filippo Sensi för att just detta skulle ske.

– Han är en Italiensk medborgare, en europeisk medborgare. Allt som görs mot honom görs mot oss alla, sade ledamoten till sina kollegor i deputeradekammaren enligt tidningen il Fatto Quotidiano.

Minns blodisande mord

Fallet Patrick Zaki rör upp särskilt starka känslor i Italien då landet ännu har den italienska doktoranden Giulio Regenis död färskt i minnet.

Giulio Regeni försvann i Kairo, där han vistats som en del av sina studier, i januari 2016 och återfanns svårt sargad en dryg vecka senare. Obduktionen av kroppen visade att han utsatts för omfattande tortyr. Hans mamma har sagt att kroppen var så deformerad att hon enbart kände igen sonen genom hans nästipp.

Giulio Regenis familj finns i dag bland de som engagerat sig i Patrick Zakis öde och som krävt hans frigivande.

Fakta: Rättssäkerhet i Egypten

Sedan den militärstödda regeringen återtog makten 2013 har Egypten, enligt människorättsorganisationer som Amnesty International, fått ett allt mer statskontrollerat rättsväsende: Presidenten utser i dag landets domare, rättegångar blir ofta utdragna och möjligheten att överpröva domar är ytterst begränsad.

Under de senaste åren har tusentals egyptier ställts inför militärdomstolar och specialdomstolar som oftast driver åtal om terrorism eller brott mot nationens säkerhet. Dessa rättegångarna resulterar ofta i långa fängelsestraff eller dödsstraff.

2019 var Egypten ett av de länder i världen som verkställde flest dödsstraff.

Källa: Landguiden/UI

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!