Akvariefiskar kapade ägares konto – köpte spel

En gäng akvariefiskar i Japan lyckades logga in på Nintendo Switch, ändra sin ägares avatar, sätta upp ett Paypal-konto och föra över pengar. Allt livesändes.

Neontetran på bilden har inget med händelsen att göra. Men låt den inte komma åt dina kontouppgifter. Arkivbild.

Neontetran på bilden har inget med händelsen att göra. Men låt den inte komma åt dina kontouppgifter. Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Japan2023-01-29 10:15

Fiskarnas olyckligsalige ägare är en youtuber som kallar sig Mutekimaru och har en populär kanal där akvariefiskar "spelar" dataspel. Genom avancerade rörelsedetektorer i akvariet kan fiskarna fjärrstyra en Nintendo Switch-konsol, rapporterar CNN.

Det höll på att ta en ända med förskräckelse när Mutekimaru för några veckor sedan tog en paus när det pågående spelet kraschade efter ett systemfel. Samtidigt fortsatte fiskarna spela med närmast kriminell energi.

Under de närmaste sju timmarna ändrade de namn på sin ägares konto två gånger innan de loggade in där man kan köpa spel och annat som går att ladda ner. De godkände avtalsvillkoren och laddade ner en ny avatar, samt registrerade ett nytt Paypal-konto och mejlade sin ägare.

Sedan förde de över 500 yen, cirka 40 kronor, till Mutekimarus Switch-konto från hans kreditkort och delade av bara farten hans kortuppgifter med livesändningens växande skare följare.

Mutekimaru uppger att han kontaktat Nintendo för att förklara vad som hänt och för att få tillbaka sina 500 yen. Nintendo har avböjt att kommentera med hänsyn till kundsekretessen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om