Japans regering godkände i våras att vattnet släpps ut i havet, men det fanns då ingen plan för hur det ska gå till. Efter olyckan 2011 handlade det om mindre mängder kylvatten man inte vågade släppa ut, men sedan dess har regn och insipprande grundvatten lett till att de lagrade mängderna växt till långt över en miljon ton.
Enligt Japan filtreras vattnet för att få bort nästan all radioaktivitet. Att släppa ut det i Stilla havet ska därför inte vara något problem.
Men grannländer som Kina har reagerat med stor ilska, och menar att utsläppet kan vara ett brott mot internationell rätt. Även områdets fiskeindustri protesterar – förtroendet för att fisken är hälsosam har knappt hunnit återuppbyggas efter olyckan, och nu kommer det här som en ny smäll.
En del farliga ämnen koncentreras när de kommer upp i näringskedjan.
– Nivåerna i en fisk kan vara 15 000 gånger högre än i det vatten den simmar i, har Tilman Ruff, lektor i infektionssjukdomar vid The University of Melbourne, tidigare sagt till TT.
Den planerade tunneln ska ha en diameter på runt 2,5 meter och vara en kilometer lång. Bygget väntas inledas nästa år, rapporterar nyhetsbyrån AFP med hänvisning till Tepco.
Ett jordskalv i området utlöste den 11 mars 2011 en tsunami, som i sin tur ledde till tre härdsmältor i atomkraftverket Fukushima Dai-ichi.
Olyckan har lett till mer skepsis mot kärnkraften i hela världen. Exempelvis beslutade Tyskland efteråt att helt sluta med inhemsk kärnkraft.
Rättad: I en tidigare version fanns en felaktig uppgift om Japans kärnenergipolitik.