Hallaballo när björnar lufsade in i fabrik

Tre björnar tog sig in på en mattfabrik i norra Japan och vägrade lämna lokalen. Inte ens fyrverkerier fick björnarna att springa till skogs.

En infångad björn på ett lastbilsflak i staden Misato, där den och två björnar till tog sig in i en fabrik.

En infångad björn på ett lastbilsflak i staden Misato, där den och två björnar till tog sig in i en fabrik.

Foto: Kyodo News/AP/TT

Japan2023-10-07 01:22

De tre björnarna upptäcktes på onsdagsmorgonen när de lufsade in i fabriken som tillverkar tatamimattor i staden Misato i Akita-prefekturen i norra Japan, där antalet björnattacker har ökat den senaste tiden.

Polisen och lokala företrädare tog sig snabbt till platsen och höll vakt iförda hjälmar och utrustade med sköldar. Lokala jägare försökte skrämma ut inkräktarna med hjälp av fyrverkerier, men utan resultat. Senare sattes två burar upp vid fabriksentrén.

På torsdagsmorgonen hade björnarna fångats in i burarna, två ungar i en och den vuxna i en annan. Tv-bilder visar hur burarna förs bort från fabriken och placeras på ett fordon med hjälp av en lyftkran. Enligt medierapporter har björnarna senare dödats som en säkerhetsåtgärd för att de inte ska kunna återvända till staden.

Under 2023 har rekordmånga björnattacker, 30 stycken, registrerats i Akita. Allt fler av dem har inträffat i bostadsområden. Enligt experter kommer björnarna från skogen för att leta mat på grund av brist på ekollon som annars är deras basföda.

Invånarna har uppmanats att inte lämna sopor utomhus och vandrare uppmanas att att ha med sig bjällror för att de ska höras samt använda antibjörnsprej eller lägga sig platt på mage om de träffar på björnar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om