Japans premiärminister vill träffa Kim

Japans premiärminister Fumio Kishida har återupprepat sitt erbjudande till Kim Jong-Un om ett möte de två ledarna emellan.

Japans premiärminister Fumio Kishida vid sitt tal till FN:s generalförsamling.

Japans premiärminister Fumio Kishida vid sitt tal till FN:s generalförsamling.

Foto: Jason DeCrow/AP/TT

Japan2022-09-21 07:26

Kisihida säger i sitt tal till FN:s generalförsamling natten mot onsdag svensk tid att Japan står fast vid de diplomatiska utfästelser som landets dåvarande premiärminister Junichiro Koizumi gjorde vid sitt historiska besök i Pyongyang för två decennier sedan.

– Japan är redo att delta i en dialog om frågor som rör gemensamma intressen, säger Kisihida, som kom med ett liknande löfte förra året.

– Jag är fast besluten att möta ordförande Kim Jong-Un utan förbehåll och kommer inte att missa något tillfälle att beslutsamt vidta handling.

Kim träffade USA:s förre president Donald Trump vid tre tillfällen. Mötena ledde till minskade spänningar, men mynnade inte ut i någon lösning på frågan om Nordkoreas kärnvapenprogram.

Japan är nära allierat med USA, men relationen mellan Kim och Trump skapade visst obehag i Tokyo eftersom regimen är en svuren fiende som kidnappade japanska medborgare under 1970- och 1980-talen i syfte att träna sina spioner.

Nordkorea införde nyligen en lag där man deklarerade att man står redo att avfyra kärnvapen i "förebyggande" syfte, vilket många tagit som ett oroande tecken på att den slutna diktaturen kan komma att återuppta sina provskjutningar inom en snar framtid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!