Japanska säljknepet: Fryst valstek i automat

2019 återupptog Japan sin kommersiella valjakt. Sedan dess har landets valköttsindustri kämpat med att marknadsföra sina produkter. Nu tar man till ett nytt knep: valköttsautomater. En oroväckande utveckling, menar en djurrättsorganisation.

Konomu Kubo, talesperson för företaget Kyodo Senpaku, förevisar den nya försäljningsautomaten i japanska Yokohama.

Konomu Kubo, talesperson för företaget Kyodo Senpaku, förevisar den nya försäljningsautomaten i japanska Yokohama.

Foto: Ha Kwiyeon/AP/TT

Japan2023-01-28 20:56

I en obemannad butik i hamnstaden Yokohama nära Tokyo står tre försäljningsautomater med frysta produkter till salu med en enkel knapptryckning. För priser på mellan 1 000 till 3 000 yen – 80 till knappt 240 svenska kronor – kan konsumenter köpa sashimi, bacon och stekar med valkött.

61-åriga Mami Kashiwabara är här för att köpa valbacon, hennes pappas favorit. Till hennes besvikelse är baconet slut och hon får nöja sig med fryst onomi – kött från valens fena, som i Japan ses som en sällsynt delikatess.

Efterlyser ökade kvoter

Mami Kashiwabara är medveten om kontroverserna kring valjakten, men säger att valköttet väcker barndomsminnen från familjemiddagar och skolluncher.

– Jag tycker inte att det är bra att döda valar utan mening. Men valkött är en del av japansk matkultur och vi kan respektera valarnas liv genom att uppskatta deras kött, säger hon.

Tidigare i år öppnades två butiker med valköttsautomater i huvudstaden Tokyo.

Nanami Kurasawa vid organisationen Iruka & Kujira (delfin och val) Action Network, är orolig för att de nya försäljningsytorna kan leda till ökad valjakt.

– Problemet är inte försäljningsautomaterna i sig utan vad de kan leda till, säger Kurasawa och tillägger att japanska valfångare redan efterlyst ökade kvoter och utökat fångstområde.

Handeln blomstrar

Valkött var en viktig matvara i Japan efter andra världskriget. Men konsumtionen har minskat stadigt under senare år, mycket på grund av protester från djurrättsorganisationer. Större matvarukedjor har undvikit att saluföra valkött för att slippa protestaktioner.

– Som ett resultat har många konsumenter som vill äta det inte kunnat hitta eller köpa valkött. Vi startade med försäljningsautomater i obemannade butiker för de människorna, säger Konomu Kubo, talesperson för företaget Kyodo Senpaku.

Trots att valköttsindustrin ses som kontroversiell har handeln blomstrat sedan försäljningsautomaterna installerades, enligt butiksinnehavarna. Kyodo Senpaku planerar att inom fem år ha automater på 100 platser över hela Japan.

2019 upphörde Japan med sin mycket kritiserade valjakt i antarktiska vatten och på övriga södra halvklotet. Men i samma veva återupptogs den kommersiella valjakten längs med landets egna kust. I fjol fångades och dödades 270 valar i japanska vatten.

Fakta: Internationella valfångstkommissionen – IWC

Eftersom valar vandrar och passerar över otaliga gränser kan inget valbestånd sägas tillhöra något särskilt land, och hanteringen av valfångst är därför en internationell angelägenhet.

IWC – International Whaling Commission – har erkänts av FN som den enda organisation som har rätt att globalt reglera valfångsten och bevarandet av valar på öppet hav och i kustregioner.

1986 fattade IWC beslut om allmänt uppehåll i all kommersiell valjakt eftersom man oroades av de minskade bestånden. Norge motsatte sig beslutet om förbud mot kommersiell valjakt och anser sig därför inte vara bundet av avtalet.

Japan utnyttjade fram till 2019 ett kryphål i avtalet som säger att valar får jagas och dödas i ”vetenskapligt syfte”. 2019 drog man sig i stället ur IWC och återupptog den kommersiella valjakten.

Island bedriver också kommersiell valfångst på sillval och vikval, men 2022 lovade landets fiskeminister att landet ska sluta med jakten 2024.

Av världens valarter är 6 av 13 utrotningshotade, enligt Världsnaturfonden (WWF).

Källor: WWF, IWC

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!