Japanska snöapor har fått sin första alfahona

677 japanska makaker leds nu av en alfahona. Efter att nioåriga Yakei utmanat alfahanen Sanchu finns nu för första gången i naturreservatets historia ett matriarkat i japanska Takasakiyama.

Vilda japanska makaker tar ett dopp i en het källa i Jigokudani Yaen-Koen i prefekturen Nagano 2019.

Vilda japanska makaker tar ett dopp i en het källa i Jigokudani Yaen-Koen i prefekturen Nagano 2019.

Foto: Daisuke Tomita

Japan2021-08-05 20:00

Att en hona leder en flock med apor är ett ovanligt fenomen inom primatvärlden. Nu skriver nioåriga makakhonan Yakei historia, när hon tagit över ledarskapet över en flera hundra apor stor grupp på ön Kyushu i södra Japan.

Yakeis väg till toppen inleddes i april, när hon klådde upp sin egen mamma för att bli den högst rankade honan i flocken. Men hon nöjde sig inte där, rapporterar The Guardian. Yakei siktade in sig på den absoluta toppen: den 31-årige alfahanen Sanchu, som då hade lett flocken i fem år.

I juni utmanade hon framgångsrikt Sanchu i en kraftmätning. Reservatets vakter konstaterade därefter genom ett så kallat "jordnötstest" – när nötter placeras ut för att se vem som äter först – överraskat att Yakei kommit till makten.

En kuvad Sanchu backade i väg och lät den nioåriga honan ta de första av de åtråvärda nötterna.

– Sedan dess har Yakei klättrat i träd och skakat dem, vilket är ett uttryck för makt och ett väldigt ovanligt beteende hos honor, säger Takasakiyama-guiden Satoshi Kimoto till The Guardian.

Den nytillträdda alfahonan har även lagt sig till med vanan att svassa runt med svansen uppe, vilket också beskrivs som sällsynt för makakhonor.

Takasakiyama är hem till runt 1 500 japanska makaker uppdelade i två olika flockar, som rör sig fritt på reservatets lummiga bergssluttningar. De japanska snöaporna har blivit berömda för sin kärlek till dopp i heta källor, vilket dock framför allt är vanligt bland makaker i prefekturen Nagano.

Stressnivåerna hos makakerna sjunker markant efter ett dopp, enligt en studie. Bild från mars 2021.
Stressnivåerna hos makakerna sjunker markant efter ett dopp, enligt en studie. Bild från mars 2021.
Fakta: Gillar att bada

Japansk makak, snömakak eller snöapa (Macaca fuscata) är en primat inom släktet makaker. Den har den nordligaste utbredningen av alla primater, förutom människan.

De japanska makakerna finns på öarna Kyushu, Honshu och Shikoku. Grupperna har fått fristäder i flera olika reservat och kan där leva utan alltför stor risk för utrotning.

Som art har snöapan haft lång tid att anpassa sig till kyligt klimat. För många århundraden sedan fanns den på alla de japanska öarna, men i och med att allt större områden förvandlades till åkermark drevs den upp i bergen där den lärde sig att övervintra och överleva.

Makakerna i framför allt Naganoregionen är kända för att bada i heta källor. Forskare antog länge att det var just på grund av kylan som de hoppade ner i plurret, men 2018 konstaterade en studie att de även badar för att slappna av. Apornas stresshormonnivåer sjunker omkring 20 procent efter ett dopp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!