Minst fyra döda efter skalv i Japan

Minst fyra personer har mist livet och över 100 skadats i ett skalv som uppmättes till 7,4 i östra Japan runt midnatt, lokal tid. En tsunamivarning utfärdades efter skalvet, men har nu dragits tillbaka.

Väggar i ett bostadshus i Fukushima förstördes under skalvet.

Väggar i ett bostadshus i Fukushima förstördes under skalvet.

Foto: Kyodo News/AP/TT

Japan2022-03-17 01:12

Fler mindre efterskalv har registrerats under natten och morgonen. Enligt de första rapporterna är skadorna relativt få – Japan är generellt väl rustat för jordbävningar och enligt myndigheterna har inga avvikelser rapporteras vid landets kärnkraftverk.

– Vi gör vårt bästa för att bedöma skadornas omfattning, säger kabinettssekreterare Hirokazu Matsuno.

Skalvets centrum bedöms ligga vid Fukushima- och Miyagi-regionerna och myndigheterna utfärdade en tsunamivarning – som sedan drogs tillbaka.

– Stora efterskalv kan ofta inträffa några dagar efter det första skalvet, så håll er borta från husras och andra riskfyllda ställen, säger Hirokazu Matsuno.

Flera byggnader i Tokyo skakade av skalvet, och uppemot två miljoner hushåll blev under natten, lokal tid, av med strömmen.

Skalvet ska ha ha skett på ungefär 60 kilometers djup. Det var just utanför Fukushima som ett kraftigt skalv år 2011 orsakade en tsunami som ledde till stor förödelse. Det skalvets magnitud uppmättes till 9,0.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!