Moonrörelsen granskas i Japan

Japans myndigheter kommer att granska den så kallade Moonrörelsen (Enighetskyrkan).

Japans premiärminister Fumio Kishida sätter Moonrörelsen under lupp efter att misstänkta kopplingar avslöjats till följd av mordet på Shinzo Abe.

Japans premiärminister Fumio Kishida sätter Moonrörelsen under lupp efter att misstänkta kopplingar avslöjats till följd av mordet på Shinzo Abe.

Foto: Keisuke Hosojima/Kyodo News via AP/TT

Japan2022-10-17 10:42

Moonrörelsens verksamhet i Japan har väckt ny uppmärksamhet i samband med mordet på den tidigare premiärministern Shinzo Abe. Mördarens mamma uppges ha donerat stora summor pengar till Moonrörelsen och gjort familjen bankrutt, vilket han på lös grund höll Shinzo Abe som delansvarig för.

Det nyreligiösa samfundet har tillbakavisat kritik, men en rad tidigare medlemmar har vittnat om ljusskygga delar av dess verksamhet och kopplingar till japanska toppolitiker, även inom regeringspartiet. Bland annat uppmanas japanska medlemmar att donera stora summor pengar till den Sydkoreabaserade kyrkan, bland annat som ett slags botgöring för tidigare generationers övergrepp mot koreaner under det japanska kejsardömet.

Granskningen ska avgöra om rörelsen håller sig inom lagens ramar för registrerade religiösa samfund, meddelar premiärminister Fumio Kishida, som pressas av uppgifterna om politiska kopplingar.

– Många offer står inför ekonomiska bekymmer och deras familjer har förstörts, men regeringen har inte kunnat ge tillräckligt stöd och jag tar detta på allvar, säger Kishida.

Regeringen har tidigare upprättat en särskild telefonlinje för personer som råkat illa ut för kyrkans metoder. Där har man tagit emot fler än 1 700 ärenden, enligt premiärministern.

Fakta: Moonrörelsen

Moonrörelsen eller Moonsekten, även Enighetskyrkan eller Familjefederationen för världsfred och enighet, grundades 1954 i Sydkorea av Sun Myung Moon.

Den kom till Sverige 1969 och uppges här ha ett 100-tal medlemmar.

Rörelsen är omtalad för sina massbröllop där paren väljs av pastorn, inte sällan kort före vigseln. Den har anklagats för en omfattande hjärntvätt av sina medlemmar. Det sades inte rakt ut, men många medlemmar ansåg att Moon var den nya Messias.

Rörelsen utvecklades senare till ett affärsimperium och den har grundat och köpt mediebolag världen över. År 2000 köpte den United Press International, som länge hade varit en av världens största nyhetsbyråer. Den grundade också tidningen The Washington Times och driver dagstidningar i Japan, Sydkorea och Sydamerika.

Hyung Jin Moon är Sun Myung Moons yngste son, och utsågs till sin faders efterträdare som ledare för Familjefederationen för världsfred och enighet 2009.

Efter faderns död 2012 lämnade Hyung Jin Moon sin position och startade en avknoppning i Pennsylvania, USA, tillsammans med sin hustru Yeon Ah Lee Moon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!