Ny ilska när Fukushimas vatten ska släppas ut

Radioaktivt kyl- och regnvatten från kärnkraftverket Fukushima Dai-ichi ska börja släppas ut på torsdag, har Japans regering beslutat. Beskedet möts av förnyad vrede.

De runda vattentankarna omger det förstörda kraftverket Fukushima Dai-ichi. Bild från i vintras.

De runda vattentankarna omger det förstörda kraftverket Fukushima Dai-ichi. Bild från i vintras.

Foto: Kyodo/AP/TT

Japan2023-08-22 03:45

Japans premiärminister Fumio Kishida gav det slutliga godkännandet vid ett möte med de ministrar som är inblandade i planerna. Han instruerade kärnkraftsoperatören Tepco att vara redo att inleda utsläppet på torsdagen, om väder och havsförhållanden så tillåter.

Japans regering hävdar att vattnet är renat och säkert. Internationella atomenergiorganet IAEA har också bedömt att utsläppet inte får nämnvärda negativa effekter för natur eller människor.

Ändå har planerna väckt starka protester, bland annat från fiskare i området som befarar att ingen kommer att våga köpa deras produkter.

Hongkong reagerade snabbt på tisdagens besked. Stadens ledare John Lee kallar det oansvarigt, och meddelar att importkontroll ska införas för att "skydda livsmedelssäkerheten och folkhälsan".

Även Kinas centralregering är upprörd.

– Oceanen tillhör mänskligheten som helhet, det är inte en plats där Japan hipp som happ kan dumpa atomsmittat vatten, säger utrikesdepartementets talesperson Wang Wenbin.

Kylvattnet från reaktorerna har lagrats sedan olyckan som 2011 drabbade kärnkraftverket vid staden Okuma efter massiva jordbävningar och åtföljande tsunami. Och problemet för Japan har blivit att allt regnvatten som fallit över området sedan dess också ansetts farligt, och därmed successivt gjort tankarna överfulla.

Innan det släpps ut ska vattnet filtreras och behandlas för att få bort nästan all radioaktivitet.

Fakta: Små doser

Vattnet som ska släppas ut från det havererade atomkraftverket i Fukushima beräknas ge en stråldos på 0,04 mikrosievert per år för den som äter mycket fisk från området. Den som inte äter fisk alls väntas inte få i sig radioaktiva ämnen från tömningen.

Det är extremt lite jämfört med den strålning som vi alla får i oss naturligt: i genomsnitt mer än 1 000 mikrosievert per år.

Att flyga tur och retur till exempelvis USA innebär att man får i sig en stråldos på ungefär 100 mikrosievert.

Källa: Strålsäkerhetsmyndigheten


Fakta: Fukushimakatastrofen

Den 11 mars 2011 inträffade en jordbävning i Stilla havet med magnituden 9,0, som orsakade en tsunami.

Tsunamin hade sönder kärnkraftverket Fukushima Dai-ichi i nordöstra Japan, vilket ledde till tre härdsmältor. Det är den största kärnkraftsolyckan sedan Tjernobyl i Ukraina 1986. Boende inom en radie av 20 kilometer från kärnkraftverket evakuerades.

Omkring 18 500 personer dog eller saknas efter jordbävningen och tsunamin. Japans regering har hittills bekräftat ett enda dödsfall på grund av radioaktiv strålning vid Fukushimaverket i samband med olyckan, men evakueringen efter härdsmältorna beräknas indirekt ha orsakat över 2 000 dödsfall i sjukdomar och genom självmord.

Även landets ekonomi drabbades hårt då konsumenternas förtroende för produkter från området minskade kraftigt. Turismnäringen påverkades också, med betydligt färre turister i området under 2010-talet.

En del områden runt atomanläggningen är fortfarande avspärrade på grund av strålningsfaran.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!