Ökat samarbete mellan EU och Japan

EU och Japan ska fördjupa sitt samarbete för att stärka den digitala säkerheten. Det är budskapet när ledarna nu träffas i Tokyo, där även hanteringen av Ryssland och Kina står högt på dagordningen.

Charles Michel, Fumio Kishida och Ursula von der Leyen på plats i Tokyo.

Charles Michel, Fumio Kishida och Ursula von der Leyen på plats i Tokyo.

Foto: Yoshikazu Tsuno/AP/TT

Japan2022-05-12 09:13

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Europeiska rådets chef Charles Michel är på besök i Japan för samtal med premiärminister Fumio Kishida.

Efter ett första möte på torsdagen står det klart att EU och Japan ska utöka sitt samarbete och göra en gemensam digital satsning med fokus på konkurrenskraft och säkerhet.

Man kommer också att satsa på att stärka upp leveranskedjorna, som påverkats negativt av både pandemin och kriget i Ukraina.

– Det finns material och teknologi som har blivit nödvändiga för vår ekonomi och vår vardag, exempelvis halvledare. Vi måste kunna lita på att leveranskedjorna fungerar, säger von der Leyen.

"Skakar hela världsordningen"

Besöket sker i en tid där stora delar av det internationella samfundet samlas för att sätta press på Moskva till följd av invasionskriget i Ukraina.

Ryssland "är i dag det mest direkta hotet mot världsordningen i och med det barbariska kriget mot Ukraina och dess oroväckande samarbete med Kina", säger von der Leyen efter mötet.

– Rysslands invasion av Ukraina är inte bara en fråga för Europa, utan något som skakar om hela världsordningen inklusive Asien. Det får inte tolereras, säger Kishida i samband med mötet.

En annan brännande aktuell fråga är Kinas allt starkare ställning på den asiatiska kontinenten, där EU siktar mot att inta en mer högprofilerad roll vad gäller att konfrontera regimen i Peking.

– Vårt samarbete i Ukraina är kritiskt för Europa, men det är också viktigt för Stillahavsområdet och vi vill även fördjupa vår samordning kring ett alltmer självsäkert Kina, säger Michel.

Konfliktområden

EU och Japan har kommit allt närmare varandra de senaste åren och 2019 träffade man ett historiskt handelsavtal. Tokyo har följt unionen i fråga om hårda sanktioner mot Ryssland och lovat att fasa ut importen av rysk olja.

Senare under dagen kommer ledarna att samtala på nytt och i morgon reser Michel till Hiroshima.

Kishida säger att han i nästa samtalsrunda kommer att lägga fokus på spänningarna i Syd- och Östkinesiska haven, två konfliktområden där Japan befarar att Kina lär öka sina aggressiva anspråk.

Det finns sedan lång tid även en oro för att den kinesiska regimen kan komma att röra sig mot en annektering av Taiwan, som man hävdar är en del av Kina.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!