2006 blev Shinzo Abe Japans yngsta premiärminister sedan andra världskriget. 52 år gammal symboliserade han ungdom och förändring, samtidigt som han vuxit upp i en konservativ familj i det politiska toppskiktet med högt uppsatta politiker både på sin mammas och pappas sida.
Premiärministerns första år kantades av flertalet skandaler och ett knappt år senare meddelade han sin avgång efter att hans parti, Liberaldemokratiska partiet (LDP), förlorat överhusvalet. Senare har han dock sagt att avgången berodde på en mag-tarm-sjukdom som kunde behandlas först senare med nya mediciner.
LPD är ett konservativt nationalistiskt parti som har styrt Japan i princip oavbrutet sedan andra världskriget.
"Abenomics"
Fem år efter avgången valdes han återigen till partiledare för LPD som vann en jordskredsseger, och Shinzo Abe blev premiärminister ytterligare en gång. Den här gången varade det betydligt längre.
Under perioden 2012 till 2020 genomförde han omfattande ekonomiska reformer i landet. Efter två decennier av stagnation och ett år efter katastrofen i Fukushima ansåg Shinzo Abe att landet måste ut ur recessionen och få igång barnafödandet. Finanspolitiken kallades "Abenomics" och gick ut på omfattande offentliga investeringar, sänkt styrränta och minskad byråkrati.
Det gjordes också stora satsningar på att göra det lättare att arbeta och ha barn, bland annat med kritiserade skatter för att finansiera barnomsorg.
Landets stora ekonomiska problem kvarstod dock vid slutet av 2010-talet och förtroendet för premiärministern dalade. Under 2020 kritiserades han för att reagera långsamt och förvirrat i början av pandemin och i augusti samma år meddelade han att han skulle avgå av hälsoskäl.
Satsade på försvaret
Shinzo Abe har varit en uttalad kritiker av artikel 9 i Japans konstitution. Tillägget tillkom efter andra världskriget under påverkan av USA och gjorde det i princip omöjligt för Japan att ha en krigsberedd militär utöver en mindre försvarsstyrka. En sådan, står det i tillägget, går inte att ha samtidigt som man arbetar för världsfred.
2015 luckrades artikel 9 upp av regeringen och tillät Japan att hjälpa allierade militärt. Ändringen kritiserades hårt av Kina och Nordkorea och anses olaglig av oppositionspartier och en del invånare i Japan. Abe har i flera intervjuer sagt att hans huvudmål för Japan varit att göra sig fri från "efterkrigsregimen", USA:s ockupation efter andra världskriget, som han och andra konservativa menar ha försvagat landets traditionella värden. Samtidigt har han varit drivande för att stärka banden till USA i ett försök att öka Japans militära förmåga.
Mer och mer nationalistiskt
Under de senaste åren har Japan blivit mer nationalistiskt, skriver Utrikespolitiska institutet (UI). Landet har under Abes tid vid makten fått hård kritik för att dölja historiska krigsbrott genom att tona ner eller radera lärobokspassager om ämnet och nyligen infördes betyg i ämnet "moralisk utbildning" från tidig ålder. Det har också tillkommit regler om att man måste visa vördnad för flaggan och nationalsången, samtidigt som flera parlamentariker öppet stöder nationalistiska organisationer.
Under sommaren 2022 var den pensionerade Shinzo Abe ute på en kampanjturné för LDP när han sköts till döds under ett tal i staden Nara i västra Japan. En 41-årig man från samma stad greps i samband med händelsen. På bilder som publicerats på Twitter ser det ut som att vapnet är hemgjort.