Ann Linde: Läget ovanligt spänt i Jemen

Nya attacker gör läget kring Jemenkriget särskilt spänt just nu. Det säger utrikesminister Ann Linde som befinner sig i regionen för samtal om kriget och den humanitära krisen.

Utrikesminister Ann Linde befinner sig på Arabiska halvön för möten om kriget och den humanitära krisen i Jemen. Arkivbild.

Utrikesminister Ann Linde befinner sig på Arabiska halvön för möten om kriget och den humanitära krisen i Jemen. Arkivbild.

Foto: Christine Olsson /TT

Jemen2022-03-28 17:47

– Huthirebellerna har skickat missiler mot Saudiarabien och Förenade arabemiraten, något som har orsakat väldigt stor skada på energisektorn, säger Ann Linde (S) till TT.

Ann Linde har träffat både Jemens premiärminister och utrikesminister, samt ministrar från Saudiarabien.

– Vi har haft bra samtal, då vi har diskuterat hur vi kan stödja fredsprocessen, säger Ann Linde.

Diskussioner har också förts kring hur man ska kunna förmå Iran, som stöder Huthirebellerna, att påverka situationen genom att till exempel få rebellerna till förhandlingsbordet.

Det pågående kriget i Ukraina har digra konsekvenser även för Jemen, påpekar Ann Linde.

– Jemen är ett av de länder som kommer att drabbas hårdast när priserna på livsmedel och bränsle går upp, samtidigt som Jemen åker ned i prioritering bland de kriser som världen ägnar sig åt.

Tidigare i mars hölls i Genève ett internationellt givarmöte för Jemen, lett av Sverige och Schweiz. Konferensen fick löfte om 1,3 miljarder dollar, långt från FN:s förhoppning på 4,3 miljarder dollar.

Fakta: Kriget i Jemen

Jemen är ett av världens fattigaste länder och ligger på den Arabiska halvöns sydspets. Landet bildades när Nord- och Sydjemen enades 1990 och är till ytan något större än Sverige.

2014 tog Huthirörelsen, som stöds av Iran, kontroll över huvudstaden Sanaa. Mot dem står en bred militärallians ledd av Saudiarabien, som stödjer den bredare internationellt erkända jemenitiska regeringen. Dessutom verkar lokala miliser, extremistgrupper och separatister på flera håll i landet.

I december 2018 hölls fredssamtal mellan Huthisidan och regeringsföreträdare på Johannesbergs slott norr om Stockholm. Där ingicks flera lovande överenskommelser, som parterna dock sedan har varit ovilliga att implementera.

Den mänskliga nöden växer i krigets spår och miljontals människor har flytt sina hem. FN beskriver läget i Jemen som världens värsta humanitära katastrof.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!