FN: 2 000 barnsoldater dödade i strid i Jemen

Närmare 2 000 barnsoldater har dödats i strider i Jemen på senare år. Det konstaterar en FN-rapport om den utdragna och katastrofala konflikten i landet.

Minst 377 000 människor har dödats i kriget eller till följd av det, enligt beräkningar som FN gjorde i slutet av 2021. Arkivbild.

Minst 377 000 människor har dödats i kriget eller till följd av det, enligt beräkningar som FN gjorde i slutet av 2021. Arkivbild.

Foto: Hani Mohammed/AP/TT

Jemen2022-01-30 14:02

Barnen ska ha rekryterats av Huthirebellerna och enligt FN:s rapport har uppemot 2 000 barn mist livet i strid mellan januari 2020 och maj 2021.

“De var i åldrarna 10 till 17 år", uppger experterna hos FN som skrivit rapporten.

Enligt rapporten finns det fortsatt läger och skolor där rebellerna lär upp barn till soldater.

"I ett läger fick barn så unga som sju år lära sig att rengöra vapen och undvika raketer", står det i rapporten.

FN uppger att man i flera fall sett hur barn som trott att de ska få delta i olika kulturella aktiviteter sedan förts bort för att strida och där bistånd till familjer i nöd har villkorats av att barnen deltar som soldater i den pågående konflikten.

Behovet av internationellt stöd till utsatta och drabbade i landet är akut, men hjälpinsatser har svårt att nå fram.

Kriget i Jemen, som ligger på Arabiska halvöns spets, har pågått sedan 2014 där Huthirebeller stödda av Iran strider mot en internationellt erkänd regering som stöttas av en saudiledd koalition.

Fakta: Kriget i Jemen

Jemen är ett av världens fattigaste länder och ligger på den Arabiska halvöns sydspets. Landet bildades när Nord- och Sydjemen enades 1990 och är till ytan något större än Sverige.

2014 tog Huthirebellerna, som stöds av Iran, kontroll över huvudstaden Sanaa. Mot dem står en bred militärallians ledd av Saudiarabien, som stödjer den internationellt erkända jemenitiska regeringen. Dessutom verkar lokala miliser, extremistgrupper och separatister på flera håll i landet.

I december 2018 hölls fredssamtal mellan Huthirebellerna och regeringssidan på Johannesbergs slott norr om Stockholm. Där ingicks flera lovande överenskommelser, som parterna sedan har varit ovilliga att implementera.

Den mänskliga nöden växer i krigets spår och miljontals människor har flytt sina hem. FN beskriver läget i Jemen som världens värsta humanitära katastrof.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!